Drets humans

Dones es concentren per seguir el debat sobre la llei d’avortament per violació a l’Equador

  • Les assistents a la vigília van fer una manifestació pacífica i demanen que els seus «drets» no es vegin vulnerats

Dones es concentren per seguir el debat sobre la llei d’avortament per violació a l’Equador

EFE

2
Es llegeix en minuts
EFE

Desenes de dones es van congregar aquest dimarts davant l’Assemblea Nacional (Parlament) de l’Equador en una vigília per seguir el debat sobre una llei que, una vegada aprovada, despenalitzarà l’avortament per violació, una de les demandes de grups feministes del país.

Amb mocadors verds i pancartes, un grup de l’activisme femení va fer una manifestació pacífica als exteriors de la seu del legislatiu a Quito i es va mantenir al lloc amb càntics i crits sobre el dret a l’avortament. «Lluitem ara per no morir demà», deia una de les pancartes que mostrava una dona amb mocador verd i mascareta anticovid, mentre un grup de policies vigilava l’activitat.

Verónica Vera, del col·lectiu CunaSur, va indicar a EFE que l’objectiu de la manifestació és vigilar que el debat que té la Comissió de Justícia de l’Assemblea sobre la Llei d’Avortament per Violació reculli les propostes dels grups feministes i de la societat civil. El que es busca és que la normativa «respongui a les necessitats de les sobrevivents de violació» que han resultat embarassades i que desitgen interrompre aquest procés, va afegir. L’activista va insistir que la vigília pretén que «no es vegin vulnerats els drets» de les dones i va dir que entre les propostes del seu col·lectiu hi ha que no hi hagi terminis per garantir l’accés a un procés voluntari, segur i legal d’avortament en els casos de violació. Va recordar que en la discussió s’havia plantejat que hi hagi procediments que retardarien l’accés als serveis sanitaris, com els requisits d’una «declaració juramentada» o altres tràmits. Només demanar-ho hauria de ser suficient per accedir al sistema de salut en aquests casos, va afegir l’activista, després de recordar que l’avortament per violació ja està despenalitzat i regulat a molts països de la regió, excepte a Xile.

Notícies relacionades

En el seu primer debat dilluns, la Comissió de Justícia de l’Assemblea Nacional va establir un màxim de 28 setmanes de gestació perquè es practiqui l’avortament per violació en majors de 18 anys, mentre que les menors i dones amb discapacitat no tindrien aquest termini. L’esborrany del projecte de la llei orgànica per garantir el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs en cas de violació, va ser presentat per la Defensoria del Poble, en compliment d’una sentència del Tribunal Constitucional l’abril passat. En aquest debat es van emetre diversos criteris, entre els quals, que no hi havia d’haver termini per a la interrupció de l’embaràs en cas de violació, si bé el que va prevaler després d’obtenir sis vots afirmatius va ser el presentat pel legislador José Agualsaca, del moviment correista UNES, va precisar un comunicat de l’Assemblea Nacional.

El segon debat es preveu que se celebri entorn del 20 de gener, motiu pel qual Vera va reclamar amb urgència que s’introdueixin les propostes que garanteixin els drets de les víctimes de violació. A l’Equador, segons l’activista, es presenten onze denúncies diàries de violació i moltes de les víctimes es queden embarassades, per això és imperatiu que es garanteixi un procés d’avortament segur i legal. A més, va afirmar que són dones de sectors acabalats les que poden accedir en l’actualitat a processos d’avortament clandestins, però les pobres són les que estan més exposades al risc de morir per avortaments insegurs al no poder accedir al sistema de salut pública.