Política italiana

Berlusconi encara agita Itàlia als 85 anys

L’ancià magnat, embrancat en una infinitat d’escàndols quan era primer ministre d’Itàlia, és un dels principals candidats a les travesses per succeir l’actual president de la República

Berlusconi encara agita Itàlia als 85 anys
3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La nit del 12 de novembre del 2011, Silvio Berlusconi va dimitir com a primer ministre d’Itàlia. I la seva sortida no va poder ser més borrascosa. Amb banderes al vent, música, esbroncades, i crits de ‘bye-bye Silvio’, centenars de ciutadans italians van celebrar la sortida d’escena de l’home que per 17 llargs anys havia influït en la vida del país, que havia estat implicat en escàndols de prostitutes, havia aprovat desenes de lleis per al seu benefici personal, preocupava la Unió Europea, i havia sigut acusat d’una infinitat de delictes, des del frau fiscal fins a la compra de senadors, passant per suborns a jutges i fins i tot vincles amb la màfia.

Tot i així, les arrels del renaixement polític de Berlusconi, almenys dins de la dreta, sempre hi van ser. La més evident de totes: el fet que el magnat i polític no tingués un hereu natural, ni que, dins de les formacions aliades, hi hagués figures capaces d’ocupar el seu lloc. Així ha estat. 10 anys després d’aquells esdeveniments, el nom de Berlusconi està avui a les travesses per succeir Sergio Mattarella, el president de la República, que deixarà el càrrec institucional més alt del país al febrer. Els escàndols semblen esvaïts. Els errors, perdonats.

Tant és així que, malgrat els seus coneguts problemes de salut –pròxims seus han arribat a explicar que no pot caminar sense ajuda, i els seus mateixos advocats han fet èmfasi reiteradament a la seva salut per esquivar les seves audiències judicials–, Berlusconi, de 85 anys, està fent campanya des de fa mesos amb l’objectiu d’aconseguir la presidència de la República. Ha publicat fotografies d’ell amb la seva actual companya sentimental –53 anys més jove que ell– a les xarxes socials, i en més d’una ocasió ha rebut líders dels partits aliats a les seves mansions de Roma i Milà. Tot, sota els focus.

«És un patriota»

«És un patriota», ha justificat Antonio Tajani, expresident del Parlament Europeu i un dels principals defensors de la candidatura de Berlusconi. Fins i tot aquesta mateixa setmana l’avi polític, fundador de Forza Italia, té previst fer diverses reunions per impulsar la seva estratègia, entre d’altres, amb els seus principals aliats, la Lliga de Matteo Salvini i Germans d’Itàlia de Giorgia Meloni. Això després de rebre la benedicció del secretari del Partit Popular Europeu, l’espanyol Antonio López-Istúriz, que va arribar a dir que Itàlia seria «invencible» amb Berlusconi com a president, i amb la continuïtat de Mario Draghi com a primer ministre.

Notícies relacionades

Aquesta tornada del magnat, no obstant, també ha retornat a Itàlia el clima incandescent de quan Berlusconi governava, i els seus detractors s’hi oposaven amb molt fervor. «ELL NO», escrit així, en majúscules, ha protagonitzat la portada el setmanari progressista L’Espresso, el director del qual, Marco Damilano, va aventurar que la situació és fruit de la «total confusió» dels partits italians. «Per què Berlusconi no pot ser president», han explicat en manifestos ciutadans indignats. I fins i tot la situació ha tornat a ressuscitar l’anomenat Poble Violeta, un grup nascut fa una dècada amb l’únic propòsit d’enderrocar Berlusconi. Fa pocs dies, membres d’aquest moviment van tornar a sortir al carrer a Roma per demanar que Berlusconi no sigui escollit nou inquilí del Quirinal, la seu de la presidència italiana.

Per ser escollit, el nou president de la República necessitarà una majoria de dos terços que en les primeres tres votacions o, a partir de la quarta, la majoria simple. I és aquesta aritmètica, a més del vot secret i el fet que cap partit tingui la majoria, el que fa impossible fer previsions segures per al 24 de gener, la data en què el Parlament començarà a votar per elegir el nou president. Els analistes, no obstant, també han afegit un element nou que explica el per què d’aquesta incertesa i de la tornada de Berlusconi: la por que una Itàlia sense Draghi com a cap de Govern torni a estar, com tantes altres vegades ha estat, al caire de l’abisme.