Greu crisi global

Xile es converteix en el segon país del món en aplicar la quarta dosi

El president del país, Sebastián Piñera, justifica la mesura per l’augment de casos de la variant òmicron després de les festes nadalenques

Xile es converteix en el segon país del món en aplicar la quarta dosi
3
Es llegeix en minuts

Xile s’ha convertit aquest dilluns en el segon país del món, després d’Israel, en començar a aplicar la quarta dosi de la vacuna contra la covid-19, en moments en què la variant òmicron i l’alta mobilitat de les festes nadalenques han disparat els contagis. Els primers que estan rebent la segona dosi de reforç són les persones immunodeprimides, tot i que des del 7 de febrer la vacunació s’estendrà als majors de 55 anys que hagin complert sis mesos des de la seva anterior injecció.

«Les vacunes, amb el pas del temps, van perdent eficàcia, va disminuint la protecció que generen i les noves variants també els fan perdre força. I per això és molt important estar preparats, anticipar-s’hi», ha dit el president xilè, Sebastián Piñera. El mandatari conservador, que deixarà el poder el pròxim 11 de març, ha assegurat que la quarta vacuna «augmenta en 20 vegades la protecció que té una persona respecte a una altra que no té la seva vacunació completa».

Mesos sota control

La pandèmia, que va tenir el pic més greu entre el març i el juny passats i va obligar a confinar una vegada més el 90% de la població, portava diversos mesos sota control, però les festes nadalenques i l’arribada de la variant òmicron han complicat una mica la situació. «Avui dia el món està sent devastat per la nova variant òmicron. Hi ha setmanes en què hem tingut més de 100 milions de casos al món», ha recordat Piñera.

Xile, on des de l’inici de la pandèmia s’han registrat 1,8 milions d’infeccions i més de 39.200 morts, va superar dissabte passat per primera vegada en set mesos la barrera dels 4.000 nous casos diaris, mentre que la taxa nacional de positivitat va escalar fins al 5,3%, després de mesos per sota del 3%.

Piñera ha assenyalat que «és probable» que en uns dies els nous contagis diaris superin els 10.000, una marca a què ni tan sols es va arribar en els pitjors moments de la pandèmia. «El més important és que aquests contagis seran més lleus i, per tant, el nombre de persones que requereixin hospitalització probablement també augmentarà, però molt menys», ha apuntat el governant.

Crítiques de l’OMS

Xile ha portat a terme una de les campanyes d’inoculació més exitoses del món, amb més del 92% de la població (19 milions d’habitants) amb un esquema complet de vacunació de dues dosis o dosi única i amb més d’11,3 milions de dosis de reforç aplicades. La vacuna més utilitzada és CoronaVac, del laboratori xinès Sinovac, tot i que també s’administren en menor mesura Pfizer/BioNTech, AstraZeneca i Cansino.

No obstant, encara hi ha 1,6 milions de persones que no s’han posat la tercera dosi i que pateixen restriccions de mobilitat des del passat 1 de gener, entre les quals destaca la prohibició d’accedir a l’interior de bars i restaurants.

Piñera ha anomenat «obstinats» els que encara no s’han vacunat i ha dit que «estan cometent una irresponsabilitat»: «La vacuna és segura, és eficaç i, si no es vacunen, es contagiaran i contagiaran les seves famílies», ha afegit.

Israel es va convertir el 2 de gener passat en el primer país del món en començar a aplicar la quarta dosi de la vacuna, una cosa que també farà en les pròxims setmanes República Dominicana i que es plantegen nacions com Alemanya o el Regne Unit.

Notícies relacionades

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, va criticar la setmana passada les nacions que apostaran per la quarta dosi quan hi ha «109 països al món que no podran complir la meta de tenir el 70% de la seva població vacunada per a mitjans del 2022». «L’essència de la disparitat és que alguns països estan procedint a una quarta vacunació, mentre que d’altres ni tan sols han pogut vacunar els seus treballadors sanitaris», va afegir.

Al respecte, Piñera ha dit que Xile, que ha donat vacunes i inputs mèdics a països veïns com el Paraguai o l’Equador, «ha estat sempre disposat a col·laborar, però la responsabilitat d’un president és protegir primer els seus propis compatriotes»

Temes:

Vacunes Xile