Tensió bèl·lica

Ucraïna «té dret a defensar-se, segons el secretari general de l’OTAN»

Jens Stoltenberg llança un missatge a Rússia de recolzament a Kíev

Ucraïna «té dret a defensar-se, segons el secretari general de l’OTAN»

AFP

1
Es llegeix en minuts

Ucraïna «dret a defensar-se» i si Rússia decideix utilitzar la força, haurà «de pagar un cost significatiu», ha advertit dilluns el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg. «Hem d’arribar a una resolució política, evitar el conflicte armat. Però hem d’estar preparats perquè Rússia torni a optar per l’ús de la força armada, perquè elegeixi la confrontació en lloc de la cooperació», ha dit Stoltenberg, i ha afegit: «També hem d’enviar un missatge molt clar a Rússia que estem units i que hi haurà greus costos».

El cap de l’Aliança Atlàntica ha fet aquestes declaracions abans d’una reunió de la comissió OTAN i Ucraïna amb la vice primera ministra ucraïnesa Olga Stefanitxina. Els dos líders han remarcat la necessitat de dialogar amb Moscou per evitar l’ús de mitjans militars.

Les converses entre russos i nord-americans estan en marxa des de diumenge a Ginebra. Dimecres està prevista una reunió del Consell de l’OTAN i Rússia a Brussel·les, la primera des del juliol del 2019. La seguirà dijous una reunió de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) a Viena. «No s’ha de fer res sobre Ucraïna sense Ucraïna», ha dit Stefanitxina. «L’agressor no està en condicions d’establir condicions fins que els tancs russos abandonin la frontera ucraïnesa», ha argumentat la mandatària.

«Ucraïna té dret a defensar-se», ha insistit Jens Stoltenberg, que ha afegit: «Estem recolzant Ucraïna, ajudant-la a fer valer aquest dret d’autodefensa».

Notícies relacionades

Els aliats estan proporcionant equips i finançament de forma bilateral per modernitzar les forces armades d’Ucraïna, ha dit el funcionari noruec.

«No és realista esperar que al final d’aquesta setmana, al final de les reunions programades, es resolguin els problemes», ha argumentat, però s’ha mostrat optimista sobre la possibilitat d’acordar un camí per seguir.