Viatge a Kíev

Borrell reivindica la presència de la UE en les converses amb Rússia sobre Ucraïna

  • El cap de la diplomàcia europea visita la regió de Donpass, a Ucraïna, un dels epicentres del conflicte que enfronta Kíev i Moscou

  • En representació dels socis europeus, adverteix que una «agressió militar» russa al país veí tindrà «conseqüències desastroses»

Borrell reivindica la presència de la UE en les converses amb Rússia sobre Ucraïna

AFP

2
Es llegeix en minuts

L’alt representant de Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha remarcat que una hipotètica «agressió militar» de Rússia contra Ucraïna tindrà «conseqüències desastroses». «No és possible la seguretat a Europa sense la seguretat d’Ucraïna», ha afirmat Borrell en una roda de premsa a la localitat de Stanytsa Luganska, a la regió ucraïnesa de Donbass, a pocs quilòmetres de la línia de separació entre les forces ucraïneses i les milícies separatistes prorusses, enfrontades des de 2014. «Som aquí per reafirmar el total suport de la Unió Europea (UE) a la independència, sobirania i integritat territorial d’Ucraïna».

El representant de la diplomàcia europea ha reivindicat la necessitat que la UE participi directament en les converses que mantenen Rússia i els Estats Units sobre Ucraïna. «Qualsevol debat sobre la seguretat Europea ha d’incloure la UE i Ucraïna», ha afirmat Borrell, que ha advertit que el conflicte a la frontera entre Rússia i Ucraïna «està a punt d’agreujar-se i les tensions s’han anat acumulant». «Rússia ha estat concentrant tropes i equipament d’una manera inusual. Això ha passat molt ràpid», ha afegit a l’assenyalar que la UE, els Estats Units i l’OTAN treballen en una resposta conjunta en cas que Moscou opti per envair Ucraïna. «La nostra principal preocupació és reduir les tensions a través de negociacions», ha assenyalat.

Disputes territorials

El 10 de gener, representants russos i nord-americans es reuniran a Ginebra per abordar la seguretat a la regió. Dos dies després, els emissaris del Kremlin es reuniran a Brussel·les amb l’OTAN, a qui demanen que freni la seva expansió cap a l’est i posi fi a la cooperació militar amb Ucraïna i Geòrgia, països amb els quals manté disputes territorials. La UE no serà present en cap d’aquestes reunions. Borrell reconeix que els EUA no poden rebutjar el diàleg amb els russos si Moscou ho demana, però hi reivindica la participació de la UE.

El ministre d’Exteriors d’Ucraïna, Dmitró Kuleba, ha qualificat d’«històrica» la visita de Borrell a la regió de Donbass perquè «és el primer alt representant de la UE per a la política exterior que visita la zona del conflicte». Per al diplomàtic ucraïnès, la presència de Borrell «és un senyal de la unitat d’Ucraïna i la UE en el context de les amenaces de Rússia i de la força de la nostra diplomàcia amb l’objecte de la pau, la seguretat i la justícia a Europa».

Regions separatistes

Notícies relacionades

Abans de viatjar avui a Ucraïna, Borrell s’ha reunit a Brussel·les amb el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg. El cap de la diplomàcia europea també ha instat Moscou a rebaixar tensions i posar en pràctica els acords de Minsk, creats per posar fi a la guerra a les regions separatistes de l’est d’Ucraïna, segons un comunicat de la seva oficina.

Borrell i Stoltenberg han aprofitat, a més, per valorar els preparatius de la reunió entre l’OTAN i Rússia prevista per a la setmana que ve. Aquest divendres, els ministres d’Exteriors de l’Aliança Atlàntica mantindran una reunió virtual centrada en les creixents tensions amb Moscou.