Tensió a l’est d’Europa

Borrell inicia una visita a Ucraïna per mostrar el recolzament de la UE a la seva integritat territorial

  • El viatge té lloc en plena escalada de la tensió entre Kíev i Moscou

  • Brussel·les exigeix que el diàleg sobre la seguretat a Europa tingui en compte els interessos dels Vint-i-set

Borrell inicia una visita a Ucraïna per mostrar el recolzament de la UE a la seva integritat territorial

JOHN THYS

1
Es llegeix en minuts
EFE

Aquest dimarts l’alt representant de la Unió Europea (UE) per a Afers Exteriors, Josep Borrell, inicia una visita oficial de tres dies a Ucraïna mitjançant la qual busca mostrar el «fort recolzament» dels Vint-i-set en la integritat territorial del país, en meitat de la tensió per l’augment de tropes russes a la frontera.

En primer lloc Borrell es reunirà amb el ministre d’Exteriors d’Ucraïna, Dmitró Kuleba, segons va explicar la Comissió Europea en un comunicat, i tots dos visitaran l’est el país, on continua el conflicte amb els separatistes prorussos des del 2014, quan Moscou es va annexionar la península de Crimea. Posteriorment, l’alt representant viatjarà a Kíev, on es reunirà amb diverses autoritats ucraïneses.

La visita de Borrell té lloc en ple auge de la tensió amb el Kremlin per l’acumulació de tropes russes a la frontera entre els dos països, que ha portat la UE, en col·laboració amb els seus aliats, a amenaçar Moscou amb sancions en cas d’una invasió.

El viatge també coincideix amb les demandes de Rússia als Estats Units i l’OTAN per pactar un nou marc sobre la seguretat a Europa, una setmana abans que representants dels dos països es reuneixin dilluns 10 de gener a Ginebra.

Les exigències de Moscou

Moscou va plantejar als EUA que se sumi a la seva moratòria unilateral sobre l’emplaçament de míssils de curt i mitjà abast a Europa que s’estableixin mecanismes de verificació al respecte. També va demanar a l’OTAN que Ucraïna i Geòrgia –països fronterers amb Rússia– no s’integrin en l’organització militar.

A més, va reclamar a l’Aliança que allunyi les maniobres militars de les fronteres russes, que s’acordi la distància mínima d’acostament entre barcos i avions militars de les dues parts i es reprengui el diàleg entre els ministeris de Defensa de Rússia, els EUA i l’OTAN.

Notícies relacionades

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha reiterat la seva proposta per dialogar amb Rússia i ha convocat una reunió del Consell OTAN-Rússia per al 12 de gener, encara sense resposta per part del Kremlin.

A finals de desembre, Borrell va demanar que qualsevol diàleg sobre la seguretat a Europa entre Rússia, els Estats Units o l’OTAN tingui en compte els interessos europeus.