Tensió amb Moscou

Biden assegura a Zelenski una resposta «decisiva» si Rússia envaeix Ucraïna

  • El president dels EUA també reitera el «compromís» de Washington «amb la sobirania i integritat territorial» de l’exrepública soviètica

Biden assegura a Zelenski una resposta «decisiva» si Rússia envaeix Ucraïna

GINTS IVUSKANS / JIM WATSON

1
Es llegeix en minuts
EFE

El president dels EUA, Joe Biden, va reiterar aquest diumenge al seu homòleg ucraïnès, Volodímir Zelenski, el suport de Washington a Kíev davant la creixent tensió per la concentració de tropes russes a la frontera del país, segons va informar la Casa Blanca en un breu comunicat.

«El president Biden va deixar clar que els EUA i els seus aliats i socis respondran decisivament si Rússia envaeix més Ucraïna», va assenyalar la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki.

El reconeixement a Zelenski va tenir lloc en una trucada que li va fer Biden, en la qual també li va remarcar el «compromís» dels Estats Units «amb la sobirania i integritat territorial d’Ucraïna».

Es tracta de la segona trucada entre els dos líders en tot just unes setmanes, enmig de la inquietud generada per l’augment de la presència militar russa a la frontera amb Ucraïna, on s’han concentrat prop de 100.000 tropes, segons han denunciat les autoritats de Kíev.

El mandatari ucraïnès va agrair, per la seva banda, el «recolzament infrangible» dels EUA i el «caràcter especial» de les relacions entre els dos països.

Cita a Ginebra

Precisament la setmana passada, i en una altra trucada, Biden va instar el president rus, Vladímir Putin, a reduir les tensions a la frontera amb Ucraïna.

Biden va recolzar al seu torn els esforços diplomàtics «amb el Diàleg d’Estabilitat Estratègica Bilateral, a l’OTAN a través del Consell OTAN-Rússia, i a l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa», va afirmar la portaveu presidencial.

Les primeres consultes entre Rússia i els EUA sobre les garanties de seguretat que sol·licita Moscou començaran el 10 de gener a Ginebra (Suïssa) i continuaran a Brussel·les el 12 de gener en el marc de la reunió entre Rússia i l’OTAN i després a Viena, en l’Organització per a la Seguretat i Cooperació a Europa (OSCE).

Notícies relacionades

En les últimes setmanes s’ha produït una escalada de les tensions davant un eventual atac rus contra Ucraïna, que, segons fonts ucraïneses i nord-americanes, podria produir-se a finals d’aquest mes de gener.

Rússia ha negat estar preparant-se per a una ofensiva i ha manifestat que Occident presta massa atenció al desplaçament de tropes dins de les fronteres russes.