Es tem per la seva vida

Un home aconsegueix traspassar a peu la frontera cap a Corea del Nord sense ser detingut

El tancament complet de la frontera per la covid fa témer que l’Exèrcit de Pyongyang dispari a matar

hkg8450399

hkg8450399 / JUNG YEON-JE (AFP)

1
Es llegeix en minuts

Una persona no identificada va aconseguir entrar dissabte a peu a Corea del Nord després de travessar la Zona Desmilitaritzada (DMZ) que separa les dues Corees en el que es tracta d’un fet extremadament inusual que ha portat a les autoritats de Seül a demanar al país veí que garanteixi la seguretat d’aquest individu, després d’un incident similar que va tenir lloc fa any i mig i que va desembocar en la mort a trets d’un ciutadà sud-coreà. L’entrada a Corea del Nord des del sud és un fenomen molt estrany, ja que el més habitual és el cas contrari. Fins ara l’últim cas del que es té constància és el d’un jove de 24 anys que va creuar cap al nord el juliol del 2020.

La incursió va ser confirmada per l’Estat Major Conjunt de Corea del Sud: «Una persona no identificada apareix en les imatges captades per un dispositiu d’imatge tèrmica al front oriental», d’acord amb el comunicat, recollit per l’agència oficial de notícia sud-coreana Yonhap.

L’individu hauria travessat l’últim punt de control sud-coreà entorn de les 18.40, hora local, i va trigar unes quatre hores a cobrir els, aproximadament, quatre quilòmetres d’extensió de la DMZ per entrar en territori nord-coreà a les 22.40. Malgrat la mobilització de les tropes per capturar l’individu, «la dificultat del terreny muntanyós» va fer impossible la tasca.

Fonts de l’Estat Major Conjunt han reconegut que van trigar tres hores a conèixer la incursió. «Referent a la nostra resposta inicial, creiem que part dels nostres esforços van ser insuficients; s’hauria d’haver fet de manera més activa», segons van admetre.

Notícies relacionades

L’agència Yonhap ha confirmat que les autoritats sud-coreanes han enviat un missatge a Pyongyang perquè intentin garantir la seguretat d’aquesta persona, tenint al cap el que va passar el setembre del 2020, quan un funcionari sud-coreà que va desaparèixer a prop de la frontera va morir després de, presumptament, rebre trets de les forces nord-coreanes, que posteriorment haurien acabat cremant el cos per por que pogués propagar el coronavirus.

L’Estat Major Conjunt no ha detectat «moviments militars nord-coreans inusuals després de la incursió», d’acord amb l’agència.