Drets fonamentals

La policia hongkonguesa deté sis directius d’un mitjà independent

L’operació contra la web ‘Stand News’ és interpretada per l’activisme com un altre pas de rosca contra la llibertat d’expressió

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Els dos-cents policies que aquest matí escorcollaven la seu d’un mitjà hostil i en detenien els directius als seus domicilis simbolitzen els atacs a la llibertat de premsa en particular i la deriva hongkonguesa en general. Avui li ha tocat a la web Stand News, un dels pocs mitjans que sobreviuen en el nou ecosistema.

La batuda policial ha acabat amb les detencions de sis persones relacionades amb la web. Hi ha figures tan preeminents de l’escena activista com la cantant Denise Ho o l’antiga parlamentària Margaret Ng, que formaven part del consell de direcció fins a la seva renúncia del mes passat. També han sigut detinguts Lam Shiu-tung, actual cap de redacció, i el seu predecessor, Chung Pui Kien. Els agents han interrogat Ronson Chan, directiu del mitjà i president de l’Associació de Periodistes de Hong Kong, que ha sigut alliberat després d’entregar els seus aparells electrònics.

La policia ha aclarit que sobre els sis detinguts pesa l’acusació d’imprimir o publicar «material sediciós», un delicte de l’època colonial que passa a modernitzar el llistat d’ofenses vigents. Ni tan sols està inclòs en lallei de seguretat nacional que des de dos anys enrere ha canviat el panorama hongkonguès, però recents sentències havien permès a les autoritats desempolsegar aquelles ràncies legislacions.

Materials requisats

La detenció de directius que ja s’havien desvinculat de Stand News suggereix que l’Executiu no oblida ni perdona. Tampoc les precaucions preses després de l’assetjament de l’Apple Daily han servit. Al juny el mitjà va retirar molts dels seus comentaris, va cancel·lar el pla de subscripcions i va deixar d’acceptar donacions.

Aquest matí dotzenes de policies han acudit a la seu del mitjà al popular districte de Kwun Tong amb una ordre de registre i han sortit sis hores després amb una trentena de caixes. Entre les proves es compten ordinadors i diversos materials periodístics. La web va deixar d’actualitzar-se a les 7 del matí i no ha publicat notícies sobre les detencions.

El mitjà ha cobert l’actualitat hongkonguesa des de la seva fundació el 2014 i ha exercit d’altaveu del sector antigovernamental. També va participar en el Consorci Internacional de Periodistes que l’any passat va destapar els papers de Pandora sobre l’enginyeria fiscal dels poderosos per ocultar les seves riqueses. A principis de mes havia rebut l’últim avís de l’Executiu de Carrie Lam. El seu ministre d’Interior, Chris Tang, va acusar Stand News de «calumniar i demonitzar» les iniciatives governamentals i va advertir que prendrien mesures contra els que posessin en perill la seguretat nacional.

Ecos de l’‘Apple Daily’

Notícies relacionades

El seu futur és ombrívol si atenem els precedents. Les detencions de directius als seus domicilis i els registres porten els ecos de l’Apple Daily. El diari més fragorós i popular de Hong Kong va sucumbir al juny a les envestides legals i la congelació d’actius que necessitava per atendre els pagaments a treballadors i proveïdors. El seu fundador, el magnat Jimmy Lai, assisteix des de la presó al cabal de processos per delictes com la col·lisió amb forces estrangeres o l’organització i participació en manifestacions prohibides.

L’operació contra la web Stand News és interpretada per l’activisme com un altre pas de rosca contra la llibertat d’expressió malgrat que el Govern encara la considera intacta. Una enquesta recent del Club de Corresponsals Estrangers revelava que gairebé la meitat planejava la seva marxa.