Oblit de la matança

Hong Kong elimina de les universitats els monuments de Tiananmen

  • Una maniobra que estén el tabú sobre aquells fets de la Xina continental a l’excolònia

Hong Kong elimina de les universitats els monuments de Tiananmen

Efe

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Hong Kong està netejant de les universitats amb nocturnitat i traïdoria els monuments que recorden la matança de Tiananmen. Dos més havien desaparegut dels campus aquest matí en una maniobra que estén el tabú sobre aquells fets de la Xina continental a l’excolònia. Al Hong Kong actual s’aprima el debat polític a la mateixa velocitat que s’elimina la simbologia democràtica.

La Universitat Xinesa de Hong Kong ja no compta amb la Deessa de la democràcia, una recreació de l’escultura que havien erigit els estudiants a la plaça durant aquelles turbulentes setmanes del 1989 que van acabar amb l’entrada dels tancs. Tampoc compta la Universitat de Lingnan amb la seva escultura en honor d’aquelles protestes. Totes dues eren de l’artista Chen Weiming, que es lamentava aquest matí a la premsa local i amenaçava amb accions legals si havien sigut fetes malbé. «Han actuat com lladres en la nit, estaven preocupats per desencadenar una reacció violenta dels alumnes i professors», ha dit. Les universitats estan tancades aquests dies per vacances. Un centre va al·legar que l’estàtua no tenia autorització mentre que l’altra va al·ludir a riscos legals i de seguretat que no va concretar.

 El ‘Pilar de la vergonya’

La ciutat encara es recuperava de la pèrdua del ‘Pilar de la vergonya’, l’icònic monument de la Universitat de Hong Kong. Allà s’havia mantingut des que l’excolònia va tornar a la mare pàtria el 1997 com a patrimoni cultural i moral de la ciutat. Eren habituals en temps de protestes les multituds arremolinades entorn d’aquesta escultura estilitzada de vuit metres d’alt amb una cinquantena de víctimes recargolades amb tons vermellosos i que a la base es reclamava com «una advertència i un record a la gent d’uns actes vergonyosos que no han de repetir-se». Els operaris la van arrencar amb una grua i se la van emportar a les tres de la matinada de dijous. Les reaccions no difereixen de les d’aquest matí. L’artista danès Jens Galschiøt va denunciar l’operació clandestina, va anunciar accions legals i va amenaçar de plantar-la davant l’ambaixada xinesa a Washington. La universitat va elaborar un comunicat gasós amb referències a recomanacions externes i el bé de la comunitat del centre. 

Notícies relacionades

La paradoxal retirada de les empremtes d’un rellevant episodi històric dels centres d’aprenentatge ha provocat la previsible reacció d’organitzacions de drets humans i el que queda del moviment antigovernamental a Hong Kong. Coincideix amb la visita a Pequín de Carrie Lam, la cap executiva, per traslladar a Xi Jinping, president xinès, els detalls de les recents eleccions. El triomf aclaparador de les forces progovernamentals després del filtratge de candidats hostils va arribar acompanyat de la participació més baixa en tres dècades.

 Els activistes de Falun Gong als carrers, el debat parlamentari o el record de Tiananmen diferenciaven Hong Kong de la resta del país. La vigília anual amb milers d’espelmes enceses al parc Victòria era una de les escenes més cèlebres de l’excolònia fins que va ser prohibida dos anys enrere. La cancel·lació respon a les comprensibles restriccions en temps de coronavirus. De l’eliminació de monuments, en canvi, és més difícil culpar-ne el coronavirus.

Temes:

Xina Hong Kong