Crisi sanitària global

Alemanya imposarà noves restriccions després de Nadal per frenar l’avanç d’òmicron

  • Scholz acorda amb els líders dels estats restringir les reunions a un màxim de 10 persones i que els partits de futbol es juguin sense públic

  • Portugal avança la «setmana de contenció» i a partir del 25 de desembre tanca discoteques i bars de copes, i decreta obligatori el teletreball

Alemanya imposarà noves restriccions després de Nadal per frenar l’avanç d’òmicron

ANNEGRET HILSE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’avanç d’òmicron al continent europeu continua provocant la imposició de noves restriccions a pràcticament tots els països. Després del confinament decretat als Països Baixos o el tancament de cines, teatres i museus de Dinamarca anunciats la setmana passada, aquest dimarts li ha tocat el torn a Alemanya. El canceller, Olaf Scholz, i els dirigents dels estats federats van acordar mesures més severes per limitar al màxim els contactes personals. Això sí, aquestes no entraran en vigor fins després de Nadal, el 28 de desembre concretament.

«No és el moment de celebrar festes i vetllades amistoses amb molta gent», va manifestar Scholz després de la reunió, mentre advertia que en qüestió de setmanes la variant òmicron serà la dominant al seu país.

Segons l’acordat en la trobada amb els líders regionals, a partir del pròxim dimarts es prohibiran les reunions de més de 10 persones, sense comptar els menors de 14 anys, amb la qual cosa es veten les festes de la nit de Cap d’Any. També es tancaran les discoteques i clubs nocturns i els esdeveniments culturals i esportius, «en particular els partits de futbol» se celebraran sense espectadors.

Consell dels científics

Les noves mesures s’han decidit després de la pressa de l’Institut Robert Koch (RKI) de virologia de reduir de manera immediata els contactes i d’evitar els viatges no essencials. Per la seva banda, la Comissió de Vacunació (Stiko), adscrita a l’RKI, va recomanar l’aplicació de la dosi de reforç als tres mesos d’haver rebut la pauta completa, en lloc dels sis mesos que fins ara es guardaven. Actualment, la taxa de població amb la pauta completa és del 70,4%, mentre que la de ciutadans amb la dosi de reforç, necessària per millorar la protecció davant aquesta variant, és del 32,6%.

Segons Scholz, les restriccions adoptades fa unes setmanes, per les quals es va imposar un confinament de facto als no vacunats, «han fet efecte» ja que s’ha aconseguit reduir la incidència dels nous contagis i s’ha distès la situació als hospitals. No obstant, va avisar que «a la quarta onada actual seguirà la cinquena» a causa de l’expansió de la variant òmicron que, va recordar, ja és la dominant a països com el Regne Unit i Dinamarca.

Així, el nou canceller socialdemòcrata manté la línia marcada per la seva antecessora, la conservadora Angela Merkel, d’intentar aturar els contagis amb restriccions, tot i que evitant decisions més dràstiques com el confinament. A més, els dos polítics van acordar, mentre Merkel estava encara en funcions, l’impuls d’una llei per imposar la vacunació obligatòria que s’hauria d’aprovar al febrer.

Portugal avança la «setmana de contenció»

Un altre país que ha anunciat aquest dimarts l’enduriment de les mesures anticovid ha sigut Portugal. El país tenia prevista una «setmana de contenció» de contagis per al 2 de gener, però el Govern d’António Costa ha optat per avançar-la al 25 de desembre davant l’avenç de la pandèmia.

Notícies relacionades

«Estem entrant en un període particularment difícil on la gent tendeix a ajuntar-se», va explicar Costa en roda de premsa per justificar les restriccions. Entre el 25 de desembre al 9 de gener, es tancaran discoteques i bars de copes, i el teletreball serà obligatori sempre que sigui possible. A més, serà obligatori presentar un test negatiu, fins i tot els no vacunats, per entrar en restaurants i casinos.

Aquells dies estarà prohibit el consum d’alcohol a la via pública i les reunions de més de 10 persones. No obstant, no es cancel·laran les festes de la nit de Cap d’Any, tot i que s’exigirà per a aquestes festes un test negatiu, perquè cancel·lar-les tindria un impacte econòmic «brutal». Finalment, el Govern reduirà l’aforament als comerços per evitar aglomeracions els dies posteriors a Nadal, quan es bescanvien molts regals. «Aquest encara no és un Nadal normal», va remarcar Costa.