Pressió a les xarxes socials

Rússia multa Facebook, Twitter i TikTok per no esborrar contingut il·legal

  • Moscou sanciona les plataformes com a via perquè eliminin les publicacions que la llei russa considera il·lícites

  • El Kremlin exigeix a 13 empreses tecnològiques que es traslladin al país o s’enfrontin a la restricció i prohibició del seu servei

Rússia multa Facebook, Twitter i TikTok per no esborrar contingut il·legal

ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cada cop més estats pressionen amb més força les xarxes socials perquè eliminin el contingut considerat il·legal. Aquest diumenge, Facebook ha abonat el pagament de 17 milions de rubles (poc més de 204.000 euros) de multa a Rússia per no haver eliminat contingut que la legislació russa considera il·lícit.

A més de Meta, l’empresa matriu propietària de Facebook, dijous passat Moscou també va sancionar TikTok i Twitter. El Tribunal del Districte de Taganski, a la capital russa, va establir que els dos gegants de les xarxes socials havien de pagar 4 i 10 milions de rubles, cosa que equival a 48.000 i 120.144 euros, respectivament, per no eliminar contingut il·legal. L’aplicació de missatgeria xifrada Telegram ja hauria pagat més de 15 milions de rubles en multes, poc més de 180.200 euros.

L’ens que regula les telecomunicacions al país, conegut com Roskomnadzor, ha reduït la velocitat de Twitter des del març com a mesura punitiva per no haver eliminat publicacions en què hi havia pornografia infantil, es cridava al suïcidi dels menors i a l’abús de drogues, cosa que la xarxa social nega.

Controlar internet

Els crítics assenyalen que aquestes sancions responen a una pressió més gran del Kremlin sobre les plataformes digitals en un intent per ofegar la llibertat d’expressió a internet. Tot i que hi ha països que, com Alemanya, han endurit les seves lleis per forçar les plataformes a eliminar la proliferació de contingut d’odi a la xarxa, es tem que Moscou estigui instrumentalitzant el cas per apaivagar veus dissidents.

Notícies relacionades

A finals de desembre, tant Meta com Alphabet, empresa matriu de Google, s’enfronten a processos judicials a Rússia per haver violat, presumptament, la legislació nacional sobre continguts en reiterades ocasions. Totes dues podrien ser multades amb un percentatge dels seus ingressos anuals al país. Aquest any, Google ha pagat més de 32 milions de rubles en multes, uns 384.462 euros.

I és que Moscou ha llançat un ultimàtum en què exigeix a fins a 13 empreses tecnològiques estrangeres, la majoria nord-americanes, que instal·lin la seva seu d’operacions a Rússia abans que comenci el 2022. En cas de no fer-ho, es podrien enfrontar a restriccions del servei i prohibicions totals.