Pandèmia

Onada de protestes a Europa contra les vacunes i el passaport covid

  • L’extrema dreta mobilitza 12.000 persones a Alemanya contra la vacunació obligatòria

  • A Bèlgica unes 3.500 persones, segons la policia, protagonitzen disturbis contra el passaport covid

  • A Itàlia un grup de sanitaris antivacunes assalta l’assemblea de metges a Roma

Onada de protestes a Europa contra les vacunes i el passaport covid

Fabian Bimmer / Reuters

2
Es llegeix en minuts

Una onada de protestes recorre Europa contra les mesures governamentals per prevenir l’auge del coronavirus. Aquest diumenge hi va haver mobilitzacions multitudinàries a Alemanya i Bèlgica, així com protestes de metges antivacunes a Itàlia. Moviments afins (o directament vinculats) amb l’extrema dreta cohabiten amb manifestants guiats per un descontentament generalitzat després de més de 20 mesos de pandèmia i surten a protestar contra la vacunació obligatòria i el passaport covid. Tot això en ple auge de la variant òmicron i amb molts dels governs del Vell Continent adoptant i estudiant noves restriccions de cara al Nadal, com els ja anunciats a Portugal i els Països Baixos.

Alemanya ha sigut aquest cap de setmana un dels escenaris amb manifestacions més multitudinàries. Unes 12.00 persones es van manifestar aquest diumenge a la ciutat de Nuremberg, al sud del país, per protestar contra les mesures anticovid i la vacuna obligatòria. Segons la radiotelevisió bavaresa BR entre els manifestants es van barrejar grups de neonazis i del «moviment identitari» d’ultradreta. Unes 2.500 persones van anar també a Nuremberg a la concentració convocada per la ultradretana Alternativa per Alemanya (AfD). Protesta contra la qual unes 2.000 persones més van organitzar una contramanifestació agrupada sota la plataforma «Aliança contra la ultradreta». En aquesta va participar el ministre de l’Interior bavarès, Joachim Herrmann, que va advertir que cada cop es difumina més la frontera entre els negacionistes de la covid i els ultradretans.

Un dia abans uns quants milers de persones es van manifestar en diverses protestes a Alemanya contra les mesures anticovid i la vacuna obligatòria, la més gran a Hamburg (al nord del país), amb uns 11.500 participants. A Göppingen, a l’estat federat de Baden-Württemberg (al sud), l’AfD va convocar una manifestació «per la llibertat» i «en contra de la vacuna obligatòria, el paternalisme i el confinament», en què van participar alguns diputats de la formació ultradretana. 

Notícies relacionades

La capital de la Unió Europea (UE) també ha viscut protestes contra la gestió governamental de la pandèmia. Milers de persones es van manifestar aquest diumenge contra el certificat sanitari anticovid a Brussel·les, i la policia va detenir diversos joves enmig del disturbis que hi va haver al final, segons va constatar un periodista d’AFP. Els manifestants –3.500 segons la policia, 50.000 d’acord amb els organitzadors– es van dirigir cap al barri europeu, com durant les protestes del 21 de novembre i el 5 de desembre, per denunciar la vacunació i l’exigència del certificat sanitari per entrar als restaurants i actes culturals. Prop de 10.000 nous casos de covid-19 es registren cada dia a Bèlgica, segons dades oficials.

Assalt al Col·legi de Metges a Roma

Un grup de sanitaris italians ha assaltat aquest diumenge l’assemblea del Col·legi de Metges a Roma per protestar contra l’obligació de la vacuna del coronavirus i per la suspensió dels col·legues que no van complir aquesta disposició. I és que l’ens sanitari de cada província té permès suspendre els metges i sanitaris que no es vacunin. Uns quaranta metges van irrompre en l’assemblea, que va tenir lloc a l’hotel Villa Palace de la capital, al crit de «vergonya» i «mafiosos», segons mostren els mitjans locals, amb vídeos en què es veuen moments de tensió i enfrontaments. La irrupció d’aquests metges contraris a la vacuna ha provocat la intervenció de la policia.