Consell Europeu

Els Vint-i-set fien el control d’òmicron a les vacunes i la coordinació

  • El compromís posar en evidència la decisió de quatre països –Portugal, Irlanda, Grècia i Itàlia– d’imposar un test PCR als viatgers no vacunats per entrar al seu territori

  • Els Vint-i-set insisteixen que ampliar la vacunació, desplegar la dosi de reforç i fer front a la desinformació és «crucial» per guanyar la batalla al virus

Els Vint-i-set fien el control d’òmicron a les vacunes i la coordinació

JOHANNA GERON / EFE

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’últim Consell Europeu de l’any ha tornat a estar marcat per un convidat que porta pràcticament dos anys colant-se en totes i cada una de les reunions dels caps d’Estat i Govern de la UE de forma ininterrompuda: el virus de la covid-19. L’empitjorament de la situació epidemiològica i la ràpida propagació de la variant òmicron, que es convertirà en predominant a Europa el gener del 2022 segons les estimacions dels científics, han fet saltar de nou totes les alarmes i han portat els Vint-i-set a tancar de nou files amb la vacunació, com a via per alentir els contagis, i la coordinació per evitar «obstaculitzar de manera desproporcionada» la lliure circulació entre els Estats membres.

«Ampliar la vacunació a tot el món i desplegar les dosis de reforç és crucial», i «superar els dubtes sobre les vacunes és urgent», afirmen els líders de la UE al document de conclusions. I és que la realitat és radicalment diferent si es mira a l’oest o a l’est del continent europeu on hi ha 8 països amb nivells de vacunació, segons ha exposat la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, per sota del llindar del 60%. És el cas d’Hongria, Estònia, Eslovènia, Polònia, Croàcia i Eslovàquia, però particularment de Romania i Bulgària on el nivell de vacunats no supera el 39%. 

Malgrat aquesta situació, el llarg debat entre els líders europeus no ha sigut excessivament crític. «No s’ha apuntat a ningú amb el dit», asseguren fonts diplomàtiques que confirmen que només un parell de dirigents europeus han al·ludit a la possibilitat de convertir en obligatòria la vacunació. Bona part de la discussió s’ha centrat en la coordinació de mesures i restriccions, un dels elements que més ha dividit els Vint-i-set i que continua generant tensions.

«Es necessita continuar amb els esforços coordinats per respondre a l’evolució (del virus) sobre la base de les millors proves científiques disponibles, mentre es garanteix que qualsevol restricció es basa en criteris objectius, no soscava el funcionament del mercat únic i no obstaculitza desproporcionadament la lliure circulació de persones», recorda el text aprovat. Malgrat aquest compromís per escrit són ja quatre els Estats membres que han decidit introduir restriccions de viatge de forma unilateral. És el cas de Portugal, Irlanda, Grècia i Itàlia

Vacunació i test PCR

Tots aquests països exigiran als viatgers que entrin al seu territori una prova PCR negativa, independentment que tinguin la pauta completa o no. «Totes les previsions indiquen que probablement serà dominant el mes de gener, per la qual cosa és necessari que estiguem molt atents. Tots recordem el que va ocórrer en el passat. No es pot repetir. Les proves són absolutament essencials. El control de les fronteres és absolutament essencial. Mantindrem les proves obligatòries per entrar a Portugal. En això no podem cedir», ha dit el primer ministre portuguès, António Costa.

La idea és mirar de guanyar temps per frenar la propagació d’una variant òmicron que duplica el nombre de contagis cada dos i tres dies. «L’única resposta és accelerar el programa de vacunació i la vacuna de reforç. Els tests addicionals només s’aplicaran en el període nadalenc perquè puguem guanyar temps per injectar la dosi de reforç al major nombre de persones possible. És una batalla contra el temps i cada setmana que guanyem abans que òmicron ens afecti de veritat és una cosa que guanyem», ha justificat el grec Kyriakos Mitsotakis. 

Notícies relacionades

També ha defensat la mesura l’italià Mario Draghi, la decisió del qual d’imposar el test PCR, sense informar prèviament els seus socis, ha irritat profundament la Comissió Europea. «No s’ha disculpat. Ha dit que estan fent el que poden, que la situació està sota control i que no volen perdre aquest avantatge. Que els agrada el certificat covid i que ningú vol soscavar-lo però que si cau el nivell d’immunitat el sistema fallarà de nou i que cal fer tot el possible per evitar-ho», han explicat fonts diplomàtiques sobre la intervenció de l’italià. 

Caducitat del certificat digital

Davant aquesta posició, altres dirigents europeus com el luxemburguès Xavier Bettel o el letó Krisjanis Karins han tornat a recordar que el tancament de fronteres no és la solució. En la mateixa línia, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha replicat que les restriccions de viatge no són la solució ideal, sinó la vacunació, a més de la coordinació i l’ús del passaport covid. Precisament, les conclusions demanen també l’aprovació amb urgència de les noves recomanacions de viatge revisades a finals de novembre per la Comissió Europea i segons les quals el certificat digital caducarà als 9 mesos de rebre la pauta completa i només mantindrà la seva utilitat si la persona rep la dosi de reforç.