Acord a la Haia

Quatre partits formen la coalició de Govern als Països Baixos

El primer ministre en funcions, Mark Rutte, es farà càrrec d’un quart mandat després de gairebé nou mesos de negociacions

Quatre partits formen la coalició de Govern als Països Baixos

EFE / BART MAAT

2
Es llegeix en minuts

Quatre partits han format una coalició governamental als Països Baixos, que facilita al primer ministre Mark Rutte efectuar un quart mandat i posar fi a gairebé nou mesos de negociacions.

El VVD de centredreta del cap del Govern sortint, el D66 de centreesquerra, el CDA de centredreta i Christen Unie (conservadors) vhn aconseguit un text d’acord presentat al Parlament dimecres. «És un bon acord», ha declarat Rutte als periodistes al sortir de les converses, sense donar més detalls. Sigrid Kaag, el partit del qual, el D66, va ser el segon més votat, ha afegit que es tracta d’«un acord bo i equilibrat».

Les negociacions, iniciades després de les eleccions legislatives de mitjans de març, han durat 271 dies, un rècord per a aquest país. Però el nou govern dels Països Baixos haurà d’esperar al gener per prendre possessió, mentre els partits es reparteixen els ministeris, en moments que el país enfronta un repunt de casos de covid i protestes contra les restriccions sanitàries.

Rutte, primer ministre des de l’octubre del 2010, havia presentat la seva renúncia el gener per un escàndol relacionat amb les subvencions familiars, però seguia encarregat dels afers corrents.

«Govern de recuperació»

Les polítiques de la nova coalició podrien incloure l’extensió de les escoles bressol gratuïtes, la inversió en el combat al canvi climàtic i la vivenda i recerca en energia nuclear, segons la premsa holandesa.

Ha sigut presentat com un «Govern de recuperació» que ajudarà Holanda a aixecar-se després de la pandèmia i invertir fortament en «problemes que no han sigut resolts durant molt temps», ha indicat la xarxa pública NOS.

Les negociacions s’arrossegaven des de les eleccions del març, i s’ha demorat durant mesos per decidir quins partits integrarien la coalició, sense esmentar les polítiques que adoptarien. A finals d’octubre, les negociacions van superar el rècord previ dels Països Baixos, de 255 dies de discussions el 2017 per formar una coalició.

Rutte i el seu tercer Gabinet s’han mantingut a càrrec del Govern en forma interina des de la seva renúncia col·lectiva al gener per un escàndol en què milers de pares van ser falsament acusats de cobrar subvencions familiars.

Primer ministre tefló»

Però l’acord per formar una quarta coalició confirmarà Rutte –anomenat el ‘primer ministre de tefló’ per la seva habilitat per esquivar escàndols– com el segon governant més longeu d’Europa després de l’hongarès Viktor Orbán.

Notícies relacionades

El Ministeri de Relacions Exteriors podria quedar en mans de Kaag, del D66, segons la premsa holandesa, malgrat que ella va renunciar del càrrec per la gestió de les evacuacions de l’Afganistan després de la presa de poder dels talibans a l’agost.

L’actual ministre de Salut, Hugo de Jonge, el rostre de la impopular resposta governamental a la pandèmia, té poques possibilitats de continuar en el càrrec. Holanda ha viscut aquest any les seves pitjors protestes en dècades per les restriccions sanitàries, que inclouen un confinament nocturn i límits al nombre de visitants a les cases.