Drets fonamentals

Condemnada una exministra danesa d’integració per separar parelles sol·licitadores d’asil

Inger Stojberg, defensora de la línia dura en matèria migratòria, condemnada a 60 dies de presó

Condemnada una exministra danesa d’integració per separar parelles sol·licitadores d’asil

AFP / MATHIAS LOVGREEN BOJESEN

1
Es llegeix en minuts

L’exministra danesa d’Integració, Inger Stojberg, coneguda per ser defensora de la línia dura en matèria migratòria, ha sigut condemnada a 60 dies de presó per haver ordenat il·legalment la separació de parelles sol·licitadores d’asil perquè la dona era menor d’edat.

Acusada de violar el Conveni Europeu de Drets Humans a l’ordenar la separació de parelles sol·licitadores d’asil, algunes de les quals tenien fills, quan la dona era menor de 18 anys, Stojberg es va declarar innocent en aquest judici excepcional en què compareix des del setembre.

El 2016, 23 parelles, la majoria amb una petita diferència d’edat, van ser separades sense examinar individualment el seu cas, segons les instruccions del ministre. A continuació, se’ls va internar en diferents centres mentre se n’examinava el cas.

La seva decisió «va ser il·legal, perquè el Ministeri d’Immigració no estava obligat a fer un acord concret [...] en què no es tingués en compte les persones individuals afectades», va dir el president del tribunal, Thomas Rordam, al dictar la sentència en presència de l’acusada. El Parlament ha de decidir ara si la inhabilita per ser diputada, cosa que és independent de la sentència.

Restrictiva

Ministra d’Immigració del 2015 al 2019 en un Govern de centredreta avalat pel populista Partit Popular Danès (DF), de dreta antiimmigració, Støjberg va ser responsable de la política de recepció molt restrictiva de Dinamarca. Es vanta d’haver aprovat més de 110 esmenes que restringeixen els drets dels estrangers. Durant el seu mandat, també va aprovar una mesura que confisca els béns dels immigrants per finançar la seva atenció a Dinamarca.

Notícies relacionades

És només la tercera vegada des del 1910 que un polític és remès al Tribunal Especial de Justícia de Dinamarca, compost per 26 jutges i destinat a jutjar els ministres per mala praxi o negligència en l’exercici del càrrec.

L’últim cas es remunta al 1993 amb el Tamilgate, la congelació il·legal del reagrupament familiar dels refugiats tàmils el 1987 i 1988 per l’exministre de Justícia conservador Erik Ninn-Hansen. Posteriorment, se li va imposar una condemna de quatre mesos de presó suspesa.