Jocs d’Hivern

El Regne Unit, Austràlia i Nova Zelanda s’afegeixen al boicot a la cita olímpica xinesa

  • Els tres països s’uneixen a la decisió dels EUA de no enviar cap representant diplomàtic a l’esdeveniment esportiu

  • La mesura no afecta la competició ni tampoc impedeix l’assistència dels atletes d’aquests països

El Regne Unit, Austràlia i Nova Zelanda s’afegeixen al boicot a la cita olímpica xinesa

REUTERS

1
Es llegeix en minuts

Austràlia, Nova Zelanda i el Regne Unit s’han sumat als Estats Units en el boicot diplomàtic als Jocs Olímpics d’Hivern de la Xina, previstos per al pròxim mes de febrer. Aquesta acció no afecta la competició ni impedeix l’assistència dels atletes d’aquests països. El primer ministre britànic ha anunciat la seva decisió aquest dimecres davant la Cambra dels Comuns. Cap autoritat en representació de Londres acudirà a la cita esportiva, ha dit.

Poc abans s’havia manifestat en el mateix sentit el seu homòleg australià, Scott Morrison, que va argumentar la decisió pels «desacords» amb la Xina sobre una sèrie de qüestions, entre les quals, les lleis australianes contra la interferència estrangera. Igual com Washington, Morrison també va citar els abusos de drets humans a Xinjiang, on els EUA asseguren que hi ha un «genocidi» contra la minoria uigur, i la falta de voluntat de Pequín per reunir-se amb responsables australians com a raons de la seva decisió.

La UE s’ho pensa

Recentment els EUA i el Regne Unit van arribar a un acord amb Austràlia per dotar-lo de submarins de propulsió nuclear nord-americans, davant «l’amenaça» que suposa a la regió el poder militar xinès.

El Govern de la Xina ha lamentat les posicions adoptades per diversos governs occidentals. Al terreny europeu, només Lituània ha fet el pas, mentre que altres governs de la UE com el francès han advocat perquè hi hagi coordinació.

Notícies relacionades

El president alemany, Frank-Walter Steinmeier, ha descartat viatjar tot i que la portaveu de la presidència alemanya ha evitat parlar d’un boicot diplomàtic malgrat la insistència d’alguns polítics alemanys que així ho requerien.

Itàlia té el paper més difícil, ja que serà el país amfitrió dels següents Jocs Olímpics d’Hivern, previstos per al 2026.