Conflicte històric

Una onada d’apunyalaments a israelians agreuja la tensió als territoris ocupats

  • Una jove de 16 anys fereix lleument una israeliana de 26 anys en l’últim apunyalament

  • Aquesta onada d’atacs es dona en un context d’expansió colonial als territoris ocupats

Una onada d’apunyalaments a israelians agreuja la tensió als territoris ocupats

Ahmad GHARABLI / AFP

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Nou apunyalament a Jerusalem. Una menor palestina del disputat barri de Sheikh Jarrah ha ferit de forma lleu aquest dimecres una noia israeliana que portava els fills a l’escola. Es tracta del sisè atac en les últimes tres setmanes portat a terme per individus a la Ciutat Santa. «Les accions heroiques a Cisjordània i Jerusalem, les més recents de les quals va ser l’apunyalament d’una colona a Sheikh Jarrah, proven la grandesa del nostre poble, amb una resistència que no pot trencar-se», ha celebrat Hamàs.

L’atacant és una jove de 16 anys, la família de la quals està en risc de ser desnonada per colons jueus enmig d’una batalla legal de dècades. Després de fugir de l’escena de l’apunyalament, va ser detinguda en una institució educativa a Jerusalem Est, segons els mitjans locals israelians. El barri de Sheikh Jarrah va ser l’escenari on els enfrontaments amb la policia i les protestes van prendre la metxa que va desembocar la primavera passada a la guerra de Gaza d’11 dies. 

Després de l’atac, la noia israeliana de 26 anys ha sigut portada a la unitat de trauma d’un hospital pròxim, on s’ha anunciat que estava conscient i en condició estable. L’agressió té lloc dies després que un palestí apunyalés i ferís un ultraortodox i intentés apunyalar un membre de la Policia de Fronteres als afores de la Ciutat Vella de Jerusalem. A tot just un quilòmetre i mig de Sheikh Jarrah, les forces frontereres van matar i van disparar l’atacant, que ja estava neutralitzat a terra.

Fa dos dies, un jove de 16 anys va estavellar el cotxe contra un control de seguretat a la Cisjordània ocupada i va ferir un guàrdia. Els seus companys van disparar al palestí i el van matar. Al seu torn, el mes passat un militant de Hamàs va matar un israelià i en va ferir quatre a l’obrir foc als carrerons de la part antiga de la Ciutat Santa. Després va ser abatut per la policia. Aquella tarda un home va ser apunyalat i ferit lleument per un jove palestí a Jaffa. En la mateixa setmana, un palestí de 16 anys va ferir amb un ganivet dos agents israelians abans de ser disparat fatalment per un transeünt armat.

Expansió colonial

Notícies relacionades

Aquesta onada d’atacs té lloc en un context de tensió creixent als territoris ocupats. L’expansió colonial amb nous assentaments de colons a Cisjordània i Jerusalem Est continua alterant el paisatge palestí. Al seu torn, es veu agreujat pel setge a la societat civil palestina. Fa unes setmanes, el Govern de Naftali Bennett va declarar terroristes les sis principals organitzacions humanitàries palestines.

A més, les ordres de demolició israelianes per a palestins arriben fins a 797 a l’Àrea C, cosa que marca un rècord els últims cinc anys. Aquesta zona dels territoris palestins ocupats està sota ple control civil i militar israelià i suposa el 63% de Cisjordània. Menys de l’1% de les sol·licituds palestines de permisos de construcció en aquesta zona s’han atorgat entre el 2016 i el 2020. Al seu torn, Sheikh Jarrah s’ha convertit en una font important de conflicte en els últims mesos. La batalla legal de les famílies palestines és vista com a part d’un esforç més gran d’Israel per desposseir-los dels drets de propietat.

Temes:

Palestina Israel