La Xina amenaça els EUA pel seu boicot diplomàtic als Jocs d’hivern de Pequín

La Xina amenaça els EUA pel seu boicot diplomàtic als Jocs d’hivern de Pequín

Wu Hong / Efe

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina ha advertit avui que els Estats Units «pagaran un preu» després que Washington anunciés un boicot diplomàtic als Jocs Olímpics d’Hivern de Pequín 2022, en protesta pels abusos contra els drets humans al país asiàtic.

«Els Estats Units pagaran un preu pel seu mal fer», ha afirmat avui el portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers de la Xina Zhao Lijian, que també va anunciar que Pequín ha presentat una protesta oficial a Washington pel boicot.

Dilluns, la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va anunciar que el Govern nord-americà no enviarà cap representació diplomàtica ni oficial als Jocs pel «genocidi i els crims contra la humanitat que persisteixen a [la regió nord-occidental xinesa de] Xinjiang, així com altres abusos de drets humans» a la Xina.

El Govern xinès ha negat en múltiples ocasions que existeixin aquests abusos i també ha reiterat que no són més que «una campanya de difamació». «Els Estats Units estan intentant trastocar els Jocs partint del seu biaix ideològic, amb mentides i rumors. Però el boicot només farà que la gent d’arreu del món vegi encara més clarament les seves sinistres intencions, i erosionarà encara més la seva credibilitat i la seva moralitat», va afegir Zhao.

Mentrestant, el diari oficial ‘Global Times’ va opinar aquest dilluns a través de la xarxa social Twitter que la Xina respira «alleujada» després de l’anunci del boicot: «Com menys funcionaris nord-americans vinguin, menys virus portaran», diu una de les seves últimes entrades.

Inici al febrer

Els Jocs d’hivern se celebraran entre el 4 i el 20 de febrer a la capital xinesa, que ja va organitzar el 2008 els d’estiu.

Washington va decidir no prohibir-hi la participació dels atletes nord-americans, una cosa que hauria suposat un boicot complet als Jocs, perquè no vol «penalitzar» els esportistes que fa mesos o anys que s’entrenen per preparar-se per a la cita olímpica.

El Govern xinès va indicar la setmana passada que no tenia previst convidar polítics dels Estats Units a l’esdeveniment, tot i que va precisar que el Comitè Olímpic Internacional tenia l’última paraula quant a aquesta possibilitat.

Al marge d’això, el portaveu del Departament d’Estat, Ned Price, va recordar ahir que aquest boicot no és l’únic pas que ha fet o farà el seu país en resposta als crims contra la humanitat que, segons el seu parer, s’estan cometent a la Xina.

«Quan els Estats Units parlen, quan els Estats Units passen a l’acció, el món escolta», va dir Price, que després de recordar que aquest tipus de boicot és una decisió sobirana que cada país ha de prendre, va reconèixer que el seu Govern espera que d’altres segueixin el seu exemple i prenguin la mateixa decisió en els pròxims dies.

Fins ara, l’únic país que s’ha afegit a la iniciativa nord-americana és Nova Zelanda, que va anunciar aquest dimarts que tampoc enviarà representants diplomàtics a la cita olímpica.

Per la seva banda, el president rus, Vladímir Putin, ha anunciat avui que acudirà als Jocs Olímpics d’Hivern de Pequín 2022, que podrien ser boicotejats pels líders de diversos països occidentals.

Notícies relacionades

«Tinc previst acudir a la inauguració», va dir Putin durant el fòrum d’inversió VTB Rússia Us Crida.

Tot i que els funcionaris russos no poden acudir als Jocs pels dos anys de sanció pel dopatge d’estat, Putin hi pot assistir si és convidat personalment pels dirigents del país organitzador, com és el cas.