Canvi d’era a Alemanya

Scholz dirigirà el primer Govern alemany paritari

El socialdemòcrata Karl Lauterbach, un dels experts científics més respectats des de la irrupció de la pandèmia, serà ministre de Salut

Scholz dirigirà el primer Govern alemany paritari

Reuters / Wolfgang Rattay

2
Es llegeix en minuts

El nou Govern alemany, que prendrà possessió dimecres, tindrà per primera vegada el mateix nombre d’homes que de dones i aquestes ocuparan llocs clau com Interior, Relacions Exteriors i Defensa, ha dit el futur canceller Olaf Scholz. A més, en un moment en què una nova onada de Covid castiga el país, el socialdemòcrata Karl Lauterbach, un dels experts científics més respectats des de la irrupció de la pandèmia, serà ministre de Salut.

«La paritat és molt important, és per això que hi haurà vuit ministres homes i vuit ministres dones», ha dit el futur canceller. «Estic particularment orgullós que les dones estiguin a partir d’ara dirigint ministeris que tradicionalment» no han sigut ocupats per elles, ha afegit.

El Partit Socialdemòcrata (SPD), que dirigirà aquesta coalició governamental amb els ecologistes i els liberals de l’FDP, ha decidit confiar les carteres d’Interior, Defensa, Desenvolupament i Construcció, a dones.

A més, l’ecologista Annalena Baerbock, de 40 anys, serà la nova titular de Relacions Exteriors, i dues dones dels Verds assumiran els ministeris de Medi Ambient i Família. Els liberals de l’FDP tenen quatre carteres i n’han confiat una a una dona, la d’Educació.

Olaf Scholz ha estimat, a més, que el nomenament de Lauterbach com a ministre de Salut responia al desig de la «majoria d’alemanys». Aquest metge s’ha convertit en una figura molt popular i respectada des que va aparèixer el coronavirus al país i és partidari de mesures més restrictives per frenar els contagis.

Notícies relacionades

Olaf Scholz serà elegit canceller dimecres pels diputats del Bundestag i immediatament serà investit, igual com el seu Govern, pel president de la República, Frank-Walter Steinmeier. Alemanya posarà punt final, així, a un capítol important de la seva història contemporània com els 16 anys d’Angela Merkel en el poder. Merkel va ser la primera dona a dirigir Alemanya i va governar durant 5.860 dies, nou menys que el seu mentor, Helmut Kohl. Dimecres passarà les regnes de la primera economia europea a Olaf Scholz, que va ser el seu adversari polític però també el seu vicecanceller i ministre de Finances.

Després de la seva victòria a les legislatives de finals de setembre, Scholz serà elegit pel Bundestag per dirigir una coalició inèdita de tres partits, formada molt abans del previst, per socialdemòcrates de l’SPD amb els Verds i els liberals. Immediatament després, tindrà lloc el traspàs de poders i el centreesquerra tornarà al poder a Alemanya, una cosa que no passava des del govern de Gerhard Schröder (canceller del 1998 al 2005).