Tensió bèl·lica

Els EUA avisen que Rússia estudia una potencial invasió d’Ucraïna el 2022

La premsa nord-americana recull un informe dels serveis secrets sobre la concentració de més de 175.000 soldats russos a la frontera ucraïnesa

Els EUA avisen que Rússia estudia una potencial invasió d’Ucraïna el 2022

ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / REUTERS

1
Es llegeix en minuts

Els serveis d’intel·ligència dels Estats Units (EUA) consideren que Rússia estudia incrementar la seva presència militar a la frontera amb Ucraïna fins als 175.000 soldats amb l’objectiu potencial d’envair el país l’any vinent, segons van indicar aquest dissabte mitjans nord-americans.

«Rússia estudia una ofensiva militar contra Ucraïna tan aviat com a principis del 2022 amb el doble de força que ja vam veure la primavera passada durant els exercicis russos a prop de la frontera ucraïnesa», assenyala el diari ‘The Washington Post’, el primer d’accedir a aquests nous informes d’intel·ligència.

Moscou ha estat mobilitzant de nou tropes a la frontera amb Ucraïna les últimes setmanes davant la creixent inquietud per part de Washington i Kíev. En concret, els serveis d’intel·ligència dels EUA, que compten amb imatges de satèl·lit d’aquests moviments, apunten al trasllat de prop de 175.000 soldats russos, juntament amb equipament i artilleria.

Aquesta revelació arriba alhora que el Kremlin va anunciar que el president nord-americà Joe Biden i el rus, Vladímir Putin, mantindran una conversa telemàtica aquest dimarts, cita que encara no ha sigut confirmada per la Casa Blanca.

Divendres Biden va avançar que està preparant «una sèrie de mesures» per defensar Ucraïna en cas que Putin decideixi llançar un atac militar.

Relacions bilaterals

Ucraïna aspira a integrar-se a l’OTAN com a millor mecanisme de defensa per l’amenaça del Kremlin, que el 2014 es va annexionar la península de Crimea i recolza obertament les repúbliques separatistes prorusses de Donetsk i Lugansk.

Així mateix, el secretari d’Estat, Antony Blinken, va advertir aquesta setmana que Washington i els seus aliats castigarien Moscou amb fortes sancions econòmiques si decideix atacar Ucraïna, després de reunir-se a Estocolm amb el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov.

Notícies relacionades

L’assessor del Kremlin, Iuri Uixakov, va confirmar divendres que, a més de l’estat «insatisfactori» de les relacions bilaterals i la implementació dels acords en ciberseguretat i estabilitat estratègica a què es va arribar a Ginebra, els dos mandataris també abordaran la situació internacional.

En particular, l’actual crisi a Ucraïna, però també la situació a l’Afganistan, Líbia i Síria, i el programa nuclear iranià.