Legislació controvertida

L’Iran es planteja prohibir gossos i gats com a mascotes per «impurs»

La suor, la saliva i el pèl dels gossos «embruten» les persones i provoquen que l’oració «no sigui vàlida», segons l’opinió del líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei

L’Iran es planteja prohibir gossos i gats com a mascotes per «impurs»

EFE / ABEDIN TAHERKENAREH

3
Es llegeix en minuts

La República Islàmica de l’Iran ha mantingut una complexa relació amb les mascotes al llarg dels anys, però ara es planteja directament prohibir-los al considerar animals com els gossos i gats «perillosos» i «impurs». «Els animals causen un canvi gradual en l’estil de vida iranià i islàmic, que substitueix l’amor i els llaços sentimentals entre les persones pel dels animals», diu un esbós de llei enviat aquest mes al Parlament de l’Iran.

El projecte de la llei de protecció pública contra els animals perillosos i nocius proposa la prohibició de «la importació, reproducció, criança, venda o transport d’animals perillosos i bruts», a més de la seva presència en espais públics. Entre els animals perillosos se citen cocodrils, tortugues, serps, camaleons, rates i micos. Però també d’altres més comuns, com gossos, gats i conills.

Si el text fos aprovat, aquestes accions es multarien amb quantitats d’entre 10 i 30 vegades el salari mínim del país i la confiscació dels animals. La llei permet que determinats organismes, com la policia, laboratoris farmacèutics i les Forces Armades, entre d’altres, puguin tenir animals. I estableix que si una persona vol un gos o un gat, en pot sol·licitar un permís especial a l’oficina fiscal de cada província, que «investigarà» les peticions.

Impurs

Els 75 parlamentaris –d’un total de 295 de l’hemicicle– que han presentat la legislació argumenten que els animals propaguen malalties, «creen impureses», causen «danys psicològics» i «estrès» i «danyen l’esperit de les persones», entre altres qüestions.

I és que l’islam considera els gossos, el millor amic de l’home en alguns països, animals impurs. Es tracta d’un «nayes essencial» per a aquesta religió, és a dir, el seu contacte deixa el musulmà en un estat d’impuresa que li impedeix complir els ritus religiosos. La suor, la saliva i el pèl dels gossos «embruten» les persones i provoquen que l’oració «no sigui vàlida», segons l’opinió del líder suprem de l’Iran, Ali Khamenei.

El desaparegut aiatol·là Ruhollah Khomeini, fundador de la República Islàmica, va afirmar fins i tot als anys 80 que un edifici construït en un terreny on va orinar o va passar un gos serà impur. Malgrat això, als centres urbans més moderns, com els barris del nord de Teheran més acabalats, ha augmentat el nombre de ciutadans passejant les mascotes en els últims anys.

Aquest augment de gossos als carrers ha provocat xocs entre l’alcaldia de la capital iraniana i els amants d’aquests animals amb les autoritats mirant d’evitar que es treguin gossos a passejar, tot i que no hi ha lleis que ho prohibeixin.

La resposta a la legislació proposada oscil·la entre l’aprovació dels més conservadors a l’enuig dels menys religiosos o la ironia. «Segons la meva opinió no té cap lògica», diu a Efe Maryam Talaí, activista en favor dels animals i propietària d’un refugi per a gossos a Teheran.

«No sé per què un grup de parlamentaris dediquen el seu temps i els diners de la gent a tractar aquest tema en comptes de solucionar els problemes del país», continuen. L’actriu Hanieh Tavassoli va optar per la ironia amb una foto del seu gat a Instagram amb la dedicatòria «el meu perillós carinyo» amb referència a la legislació. La publicació va rebre més de 60.000 ‘m’agrada’ i va provocar gairebé 1.500 comentaris. Per la seva banda, l’Associació de Veterinaris va qualificar la llei d’antianimalista. «El text de la llei és antianimalista i va més enllà dels costums i les lleis religiosos», segons l’associació.

Cafè de gats

Notícies relacionades

La creixent afició pels animals d’alguns ciutadans de Teheran es pot apreciar al cafè Museu del Gat Persa, un establiment on a més de pizzes i amanides es pot disfrutar de la companyia de gats. A la segona i tercera plantes, 27 gats, de diferents tipus, descansen al sol o es deixen acariciar als visitants.

El lloc, que va obrir just abans que comencés la pandèmia del coronavirus, rep diàriament uns 100 visitants, atrets pels animals, sobretot dones o famílies amb nens. Una d’elles és Shadí Aydarí, una jove de 20 anys que hi va sovint perquè els seus pares no li permeten tenir un gat a casa. «Aquesta llei està malament, em sembla exagerada i molt dura. No veig cap problema que la gent vulgui tenir mascotes», afirma a l’edifici, ple de gats.

Temes:

Gats Gossos Iran