Relleu en l’Elisi

Barnier queda fora de la carrera presidencial francesa

  • Dos candidats inesperats, el conservador Ciotti i la parisenca Pécresse, passen a la final de les primàries dels Republicans

  • Tots dos comparteixen un discurs molt dur en matèria seguretat i immigració

Barnier queda fora de la carrera presidencial francesa

JOEL SAGET

2
Es llegeix en minuts
Enric Bonet

Els militants dels Republicans (LR, socis del PP a França) ja són grans i tenen unes afinitats ideològiques molt conservadores. Els resultats de les primàries de la dreta republicana francesa han reflectit aquest retrat robot que se sol fer de les seves bases. El diputat Éric Ciotti (25,59%), conegut pel seu dur discurs en matèria d’immigració, seguretat i contra l’islam, ha sigut el més votat en la primera volta d’aquesta votació tancada. Competirà amb Valérie Pécresse (25%), presidenta de la regió parisenca, en la segona volta en la qual es designarà el candidat d’aquesta històrica família política en les presidencials d’abril de 2022.

Segons els resultats, anunciats aquest dijous a primera hora de la tarda, quatre candidats van quedar gairebé empatats en una forquilla d’entre el 25% i el 22% dels sufragis. A més de Ciotti i Pécresse, l’excomissari europeu Michel Barnier (23,93%) va quedar tercer, mentre que en quarta posició va quedar, amb el 22,26% dels vots, el president de la regió Hauts-de-France (nord), Xavier Bertrand –el més ben posicionat de tots ells segons els sondejos, però que ha patit una dolorosa derrota–. Aquesta dispersió de vots mostra el perfil gris i la falta de lideratge clar en la formació hereva de la dreta gaullista, immersa en un declivi nacional, tot i que conserva una gran implantació local i regional.

Resultat inesperat

«Fa poques setmanes gairebé cap comentarista polític hauria pronosticat aquest resultat», va declarar Ciotti després de conèixer-se el seu sorprenent primer lloc. Quan va anunciar que es presentava a aquestes primàries tancades, aquest històric diputat de la zona de Niça, poc conegut per la majoria de francesos, va reconèixer les seves escasses possibilitats de guanyar en aquesta votació limitada als 140.000 militants dels Republicans.

Notícies relacionades

No obstant, es va convertir en la novetat gràcies als bons debats televisius que va oferir i la centralitat en aquesta campanya de les seves propostes predilectes: mesures dures contra la delinqüència, els migrants i l’islam. «Soc l’únic que pot vèncer [el president Emmanuel] Macron unint tot el poble de dretes», va assegurar el potencial presidenciable dels Republicans, que manté evidents similituds ideològiques amb el polemista ultra Éric Zemmour.

Els resultats de la segona volta, que se celebrarà divendres i dissabte, es preveuen ajustats. Potser la favorita serà Pécresse a l’haver obtingut el suport de tots els candidats eliminats en la primera volta. La presidenta de la regió Île-de-France destaca per un perfil de dreta més liberal i europeista que la de Ciotti, tot i que també defensa propostes controvertides, com la intervenció de l’Exèrcit en la ‘banlieue’. La seva designació la convertiria en una competidora directa per a Macron en la tasca de seduir els votants conservadors moderats. «A l’Elisi ara han de reescriure el seu guió, ja que estem units i dempeus», va reivindicar Pécresse.