Tensió a Europa de l’Est

El president d’Ucraïna denuncia una temptativa de cop auspiciada per Rússia

Zelenski assegura que el seu país està preparat per afrontar una agressió militar des de l’estat veí

zentauroepp50983171 19 november 2019  ukraine  kyiv  ukrainian president ukraini191123201945

zentauroepp50983171 19 november 2019 ukraine kyiv ukrainian president ukraini191123201945 / - Ukrinform dpa

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

La tensió creixent que es viu a Ucraïna a causa del desplegament militar per part de Rússia de desenes de milers de soldats a les regions frontereres ha conegut aquest divendres un nou i rocambolesc episodi, després que el president Volodímir Zelenski denunciés, sense oferir proves o detalls, una imminent temptativa de cop d’Estat amb participació deRinat Akhmetov, l’home més ric del país i propietari d’importants mitjans de comunicació, un aldarull que, segons la mateixa font, estaria avalat des de Rússia.

«Afrontem desafiaments no només de la Federació Rússia i la possible escalada [militar] sinó també problemes interns; he rebut informació que un cop d’Estat tindrà lloc l’1 i 2 de desembre», ha anunciat el mandatari en una roda de premsa amb nombrosa presència de reporters estrangers.

Zelenski s’ha limitat a informar de l’existència d’àudios en poder dels serveis d’intel·ligència que demostrarien l’existència d’aquesta conspiració. «Tenim gravacions d’àudio de representants d’Ucraïna» amb, «per dir-ho així, representants de Rússia» discutint un cop d’Estat i parlant de la participació en aquest d’Akhmetov, ha afirmat el mandatari ucraïnès.

En ruta de col·lisió

Zelenski i Akhmetov, l’home més ric d’Ucraïna, amb una fortuna calculada en 7.000 milions de dòlars i un imperi que ocupa 200.000 treballadors amb interessos en sectors com el metall, l’energia, les mines, les telecomunicacions o els mitjans de comunicació, ja fa temps que estan en ruta de col·lisió, en una batalla amb tots els ingredients d’una descarnada lluita pel poder per dilucidar qui és l’home més influent del país. El cap de l’Estat, el cavall de batalla principal del mandat del qual consisteix precisament a frenar la influència d’aquests poderosos homes de negocis i obligar-los a desprendre’s de parts dels seus actius, compta amb una sòlida majoria parlamentària que li permet impulsar canvis legislatius a voluntat. Akhmetov, d’altra banda, martelleja sense parar el seu oponent a través dels mitjans de comunicació que es troben sota el seu control.

Notícies relacionades

«Zelenski ataca l’home més ric del país, els mitjans del qual el critiquen amb duresa i li infligeix un cop econòmic; això no quedarà sense resposta per part d’Akhmetov», diu per a EL PERIÓDICO Yevguén Magda, director del ‘think tank’ ucraïnès Institut de la Política Mundial. L’analista destaca que les acusacions sense oferir proves «sonen poc serioses» i «no ofereixen una bona imatge ni del president, ni de l’Estat». El Kremlin, d’altra banda, ha negat taxativament totes les acusacions.

Precisament, durant la trobada amb els representants dels mitjans de comunicació, Zelenski ha parlat llargament de Rússia, i ha advertit al Kremlin que les seves Forces Armades estaven preparades per a qualsevol escalada. «Tenim control total sobre les nostres fronteres i estem preparats», ha dit. En les últimes setmanes, els serveis d’intel·ligència ucraïnesos i estrangers han denunciat que Rússia desplega entre 90.000 i 100.000 homes a les fronteres del país, destinats a participar en un possible atac contra el país a principis de l’any que ve.

Temes:

Rússia Ucraïna