Crisi sanitària global

Alerta a Holanda per ‘packs’ per contraure la Covid deliberadament i evitar la vacuna

Una web ofereix, per 33,50 euros, un tub amb un líquid per infectar-se amb el coronavirus i un test ràpid per verificar el contagi

El Govern està a les portes de negar el passi Covid a les persones que no s’hagin vacunat

Alerta a Holanda per ‘packs’ per contraure la Covid deliberadament i evitar la vacuna

Efe / Sem Van Der Wal

2
Es llegeix en minuts

La Inspecció de Salut i Atenció Juvenil (IGJ) als Països Baixos demana als joves que «no s’infectin deliberadament amb el coronavirus» per mantenir el passi Covid, després de conèixer-se els plans del Govern neerlandès d’excloure els no vacunats d’aquest certificat. «És perillós infectar-se intencionadament amb el coronavirus. Al fer-ho, et poses en perill a tu i als altres. La Inspecció de Salut i Atenció a la Joventut està, per tant, indignada per les iniciatives que ofereixen aquesta possibilitat. El coronavirus és perillós. Pots emmalaltir greument», remarca l’IGJ. Una pàgina web va començar dijous a oferir un paquet per 33,50 euros, que inclou un tub amb un líquid per infectar-se amb el coronavirus i un test ràpid per verificar el contagi.

Aquesta advertència arriba després de l’aparició d’«organitzacions que conscientment volen propagar més el virus», diu la inspecció, en al·lusió a grups en línia que ofereixen la possibilitat de contagiar-se per ser considerats «recuperats de Covid» i obtenir així el passi Covid, que només serà vàlid per a aquests i els vacunats si el Parlament aprova els plans del Govern.

«Em sembla espantós. És una bufetada per a qualsevol que s’hagi compromès a lluitar contra la pandèmia durant més d’un any i mig. I per descomptat també per als familiars de persones que van perdre la vida pel coronavirus», va lamentar Marina Eckenhausen, inspectora general.

Segons va alertar, el risc ja no només està en la possibilitat de desenvolupar Covid greu al no estar vacunat, sinó que «pots infectar altra gent, que al seu torn poden emmalaltir greument», per la qual cosa es posa en risc la seva vida, així que «qualsevol que s’infecti deliberadament posa en perill la salut pública», va sentenciar l’IGJ.

Investigació en curs

La inspecció, que va mostrar la seva sorpresa per l’existència d’una oferta d’aquest tipus, ja està investigant aquesta web per determinar si realment ofereix material real que posa en risc els usuaris, tot i que, segons ha pogut comprovar Efe, la pàgina està ara desconnectada i és impossible accedir.

Notícies relacionades

Tot i que encara no ha rebut el suport d’una majoria parlamentària, el Govern neerlandès planeja excloure d’aquí dues setmanes del passi Covid als no vacunats, tot i que donin negatiu en un test, cosa que impedirà el seu accés a llocs d’alt risc de contagi, com bars, restaurants, esdeveniments musicals, i fins i tot als comerços no essencials.

Els Països Baixos està estudiant el reforç de les restriccions, que afectarien principalment els no vacunats, després que els contagis registressin rècords diaris durant les últimes dues setmanes, amb més de 23.000 nous positius en 24 hores documentats ahir, alhora que augmenta la pressió hospitalària. Un 82,7% de la població de més de 12 anys té ja la pauta completa i un 86,4% té almenys una dosi, tot i que fa diversos mesos que aquestes dades estan estancats, amb entorn d’1,8 milions d’habitants negant-se a rebre una injecció contra la Covid-19, per por, escepticisme cap a les vacunes o per motius religiosos.