La cambra de diputats xilena va aprovar la moció de censura contra el president Piñera

  • El president és acusat d’haver realitzat una milionària operació econòmica incompatible amb les seves funcions executives.

  • El Senat ha de seguir el tràmit de la moció de censura els pròxims dies i abans de la primera volta electoral.

La cambra de diputats xilena va aprovar la moció de censura contra el president Piñera
2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

A menys de dues setmanes per a la primera volta de les eleccions presidencials, i després d’una sessió maratoniana de 20 hores, la Cambra de Diputats xilena va aprovar l’obertura d’un judici polític contra el president de dretes Sebastián Piñera per haver realitzat una milionària operació econòmica incompatible amb les seves funcions executives. El Senat ara ha de recolzar la iniciativa perquè la moció de censura es posi en marxa, tot i que requerirà el suport de dos terços de la Cambra. Piñera no es troba entre els candidats d’aquestes presidencials.

La votació es va saldar amb 78 vots a favor, 67 en contra i tres abstencions, concloent així un debat que va començar dilluns al matí. El diputat socialista Jaime Naranjo va estendre el seu discurs durant més de 15 hores a fi de «fer temps» i esperar l’arribada de Giorgio Jackson la Cambra, una vegada complerta la seva quarantena després d’haver contret la Covid-19. Jackson, el vot del qual va resultar clau, va arribar a l’hemicicle a les primeres hores d’aquest dimarts. «Hi va haver un esforç unitari important i bastant inèdit... la unitat de l’oposició va aixecar una alerta per dir ‘no tot s’hi val’», va dir el diputat.

L’advocat del president, Jorge Gálvez, va defensar durant més de cinc hores la innocència de Piñera. «Els prego, honorables diputats i diputades, rebutjar aquesta injusta i improcedent acusació constitucional», va assegurar abans d’advertir sobre les possibles «ferides» que deixaria aquest episodi de cara al futur institucional del país si es consuma la moció de censura.

Notícies relacionades

El president, una de les grans fortunes de Xile, va quedar a l’ull de l’huracà polític després de les revelacions dels Papers de Pandora. Un dels milers d’informes filtrats està relacionat amb un episodi del seu primer mandat: el desembre del 2010 va vendre per 152 milions de dòlars la seva part a la companyia minera Dominga al seu soci i íntim amic Carlos Alberto Délano.

Part d’aquests diners van ser pagats al país i 138 milions més, a les Illes Verges per a eludir impostos. Al marge del que succeeixi al Congrés, la fiscalia anticorrupció busca determinar si el magnat va realitzar o va ometre gestions, en la seva qualitat de funcionari públic, que poguessin haver incidit en la tercera clàusula del contracte de compravenda subscrit a les Illes Verges.

Temes:

Xile