Conflicte al nord d’Europa

Creix la tensió entre Bielorússia i Polònia per la crisi migratòria

Varsòvia envia forces de l’Exèrcit per evitar el pas d’un miler de bielorussos amuntegats a la frontera

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

La tensió entre Bielorússia i Polònia creix per moments amb motiu de la crisi migratòria. Una columna del voltant d’un miler d’immigrants irregulars s’ha concentrat dilluns a lafrontera entre Bielorússia i Polònia, segons va informar el Comitè Estatal de Fronteres bielorús. Les autoritats poloneses han dit que estan molt preocupades per la presència d’importants grups de migrants al costat bielorús de la frontera, límit oriental de la Unió Europea (UE).

«Informacions molt preocupants de la frontera. Un grup important de migrants s’ha concentrat a Bielorússia, a prop de la frontera amb Polònia. Es dirigeixen cap a la frontera amb la República de Polònia. Intentaran entrar a Polònia en massa», va indicar Stanislaw Zaryn, portaveu del ministre que coordina els serveis especials, en un tuit amb imatges de centenars de migrants.

«La indiferència i el tracte inhumà de les autoritats poloneses va empènyer els refugiats a aquest acte de desesperació», va informar l’òrgan estatal bielorús al seu canal de Telegram. La font estatal va descriure com a «molt nombrós» el grup i mitjans locals parlen de més d’un miler de refugiats, en la seva gran majoria kurds, que avancen amb les seves pertinences i acompanyats de nens petits.

Part d’aquests immigrants ja haurien abandonat territori bielorús, segons alguns mitjans, i es dirigirien a través d’un bosc a Polònia, on les autoritats ja han acusat Minsk d’un nou episodi de provocació en el marc d’una guerra migratòria.

En les imatges ofertes pel canal de Telegram del portal bielorús Zerkalo es pot veure centenars d’immigrants abillats amb roba hivernal anant ordenadament per una carretera a la regió de Grodno.

Armes i gossos

Els guàrdies fronterers bielorussos equipats amb armes i gossos van reforçar la seguretat al llarg de la carretera que conduïa al lloc fronterer polonès. A la seva arribada a la frontera i a fi de mantenir l’ordre públic, se’ls van sumar efectius del Ministeri de l’Interior bielorús, segons informen al seu torn mitjans russos.

Notícies relacionades

Els països veïns de Bielorússia, Polònia, Letònia i Lituània han declarat l’estat d’emergència en els últims mesos a causa del dramàtic augment de la immigració irregular procedent de Bielorússia. Aquests països i la Unió Europea (UE) acusen el president bielorús, Alexandr Lukaixenko, de provocar l’actual crisi migratòria en venjança pel recolzament d’aquests països a l’oposició bielorussa a l’exili.

Lukaixenko nega totes les crítiques, però ha alertat la Unió Europea d’una «catàstrofe humanitària» a la frontera amb la UE a causa de la concentració d’immigrants abans de l’arribada del cru hivern.