Ordre revocada

Un tribunal dels EUA suspèn la vacunació obligatòria de Covid imposada per Biden a les empreses

  • La mesura del president nord-americà obligava desenes de milions de treballadors a immunitzar-se abans del 4 de gener

Un tribunal dels EUA suspèn la vacunació obligatòria de Covid imposada per Biden a les empreses

Reuters / Mike Segar

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un tribunal federal d’apel·lacions dels Estats Units ha suspès aquest dissabte l’obligació de vacunar els treballadors d’empreses de més de 100 persones, una mesura instaurada pel Govern de Joe Biden, mentre examina possibles «problemes constitucionals greus».

La mesura del president dels Estats Units obligava desenes de milions de treballadors a vacunar-se contra la Covid-19 abans del 4 de gener, sota pena d’haver de sotmetre’s a proves molt regulars. Va ser impugnada als tribunals, en particular per l’estat de Texas, controlat pels republicans, però també per altres com el de Florida, que va anunciar que emprendria accions legals per revocar l’obligatorietat.

En la sentència, de tres pàgines, el tribunal afirma que hi ha «seriosos» problemes constitucionals amb la norma de Biden i, per això, determina que és necessari bloquejar-la de manera temporal mentre es fa un examen més exhaustiu.

A Twitter, el fiscal general de Texas, el republicà Ken Paxton, va escriure en majúscules: «HEM GUANYAT».

«Aquesta lluita no s’ha acabat i mai deixarem de resistir-nos a les extralimitacions inconstitucionals d’aquesta Administració», ha remarcat Paxton.

El revés contra Biden arriba només dos dies després que la seva administració anunciés que les empreses privades amb més de cent treballadors hauran de garantir a partir del 4 de gener que aquests estan vacunats contra la Covid-19.

En cas que no es vulguin vacunar, els treballadors d’aquestes grans empreses s’hauran de sotmetre a proves setmanals i portar la mascareta tota l’estona.

Aquesta és, fins ara, la mesura més significativa anunciada per Biden per combatre la pandèmia, ja que pot afectar fins a 84 milions de treballadors del sector privat, segons càlculs de la Casa Blanca.

Notícies relacionades

Biden ja va anunciar al setembre la seva intenció de fer obligatòria la vacunació, però va ser aquesta setmana quan l’Administració de Seguretat i Salut Ocupacional del Departament de Treball va donar directrius clares sobre com implementar-la.

Prop d’un 70% de la població adulta als Estats Units ja està vacunada amb la pauta completa, una xifra que ha pujat en els últims mesos des que el Govern va començar a pressionar les empreses perquè obliguessin els seus treballadors a rebre la dosi.