Crisi a l’illa

El Govern cubà busca frenar tant sí com no la protesta pacífica del 15-N

  • Quan falten 10 dies per la Jornada Cívica que convoca el col·lectiu opositor Archipiélago, l’Havana llança una campanya mediàtica i intimidatòria

  • La plataforma denuncia fustigacions a la població i la demonització dels líders de la protesta

El Govern cubà busca frenar tant sí com no la protesta pacífica del 15-N

ALEXANDRE MENEGHINI

4
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Quan falten 10 dies per a la Jornada Cívica del col·lectiu opositor Archipiélago en diferents ciutats de Cuba, el Govern ha llançat una intensa campanya mediàtica per desacreditar els seus integrants o acovardir les persones que havien manifestat el desig de manifestar-se en l’espai públic. Per a les autoritats, la protesta respon exclusivament als interessos dels Estats Units i a l’anticastrisme més obtús. El col·lectiu Archipiélago és, no obstant, una novetat política sense precedents des del 1959 i el resultat d’una revolta social que ningú va veure venir el passat 11 de juliol. En aquella ocasió, el carrer va ser ocupat especialment per joves empobrits i sectors de la comunitat afrocubana dels principals centres urbans. S’hi ha sumat una nova generació de dissidents que no respon a l’estereotip de l’exiliat conservador. El dramaturg Yunior García Aguilera és un dels seus principals referents i el principal centre de la difamació estatal en aquest moment.

La televisió va presentar fa uns dies el testimoni d’un agent de la seguretat, Carlos Leonardo Vázquez González, àlies ‘Fernando’, que es va fer passar per un metge disconforme i va acusar el director teatral d’haver participat dos anys enrere a Espanya en un taller organitzat per la universitat nord-americana de Saint Louis i que va girar al voltant del rol militar en una transició política. En aquesta trobada va haver-hi l’expresident espanyol Felipe González. La televisió cubana el va presentar com el responsable de la creació dels GAL, «responsables de segrestos, tortures i assassinats». Fernando va dir que el dramaturg «sap» que la marxa del 15-N «està buscant» l’enfrontament «de les Forces Armades amb el poble. «I això no ho permetrem», va reblar. El programa va manipular imatges per mostrar Yunior García amb la bandera nord-americana. Al seu torn, en un acte de nostàlgia pels anys del socialisme real a Europa de l’Est, el va comparar amb el dramaturg txecoslovac Václav Havel, un dels líders de Carta 77, el grup que va liderar l’anomenada Revolució de Vellut, el 1989. El president Miguel Díaz Canel va celebrar a Twitter l’ofensiva mediàtica. Si una cosa no vol és un altre 11-J.

L’aparició de García Aguilera a les pantalles l’ha convertit en una mena de boc expiatori. Ha hagut fins i tot d’escoltar accions de repudi davant casa seva. «Entenc la necessitat del règim de buscar la cinquena pota al gat per negar el que és obvi: Archipiélago i la marxa són propostes totalment genuïnes, nascudes dins de Cuba, com a resultat de la crisi econòmica, política, social, cultural i moral que patim els cubans», ha respost el dramaturg. «Espero sincerament que el doctor tingui més talent com a metge que com a agent encobert. No li desitjo cap mal», ha ironitzat sobre el denunciant.

«Molts ciutadans es mantenen paralitzats pels efectes de l’assetjament policial i de la seguretat de l’Estat», denuncia a EL PERIÓDICO la Comissió de Recolzament i Protecció als Manifestants, una organització creada per articular denúncies d’afectats per la repressió de les autoritats. El Govern «ha decidit intensificar la violència política» i ha contribuït a «exacerbar les contradiccions, la radicalització i la polarització de la ciutadania a l’illa i la diàspora». La comissió ha documentat acomiadaments laborals, fustigació, l’obligació de deixar constància per escrit que no es participarà de la protesta, persecució per posicionaments crítics o un simple ‘m’agrada’ a publicacions que circulen a les xarxes socials, seguiment de les comunicacions, «reclusió domiciliària sense causa formada», «detencions arbitràries», interrupció dels serveis d’internet, «segrestos», imposició de multes i «campanyes de criminalització».

Notícies relacionades

Archipiélago ha cridat a protestar amb imaginació per als qui no s’atreveixin a sortir al carrer el 15 de novembre, col·locant llençols blancs en balcons o finestres, o vestint-se d’aquest color.

En aquest context de creixent tensió, el Govern ha reconegut que l’anomenat «ordenament» econòmic, que va incloure la unificació monetària i canviària i l’eliminació de subsidis, ha sigut un rotund fracàs. La inflació dels preus minoristes ha sigut del 60% als comerços estatals i del 6.900% al mercat informal. «La gent està vivint preus set, deu vegades més alts», va reconèixer el diputat Marino Murillo en una recent sessió del Parlament, on no hi ha veus dissidents. L’economista Pedro Monreal va assenyalar que, el 2019, el cost de la cistella de productes bàsics representava el 46% del salari. Dos anys més tard, és del 85%.

Temes:

Cuba