Crisi del coronavirus

Els EUA decreten la vacunació obligatòria en empreses de més de 100 treballadors

Entrarà en vigor el 4 de gener i amb aquest mandat esperen prevenir «milers» de morts i unes 250.000 hospitalitzacions al país

Els EUA decreten la vacunació obligatòria en empreses de més de 100 treballadors
1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El Govern de Joe Biden ha anunciat aquest dijous que les empreses privades amb més de 100 empleats hauran de garantir a partir del 4 de gener que els seus treballadors estan vacunats contra la Covid-19.

En cas que no es vulguin vacunar, els treballadors d’aquestes grans empreses s’hauran de sotmetre a proves setmanals i portar la mascareta tota l’estona.

Es tracta de la mesura més significativa aplicada fins ara en l’àmbit laboral contra la pandèmia pel Govern, ja que pot afectar fins a 84 milions de treballadors del sector privat, segons càlculs de la Casa Blanca.

Tot i que Biden ja va anunciar al setembre la seva intenció d’adoptar la mesura, és ara quan l’Administració de Seguretat i Salut Ocupacional del Departament de Treball ha donat directrius clares sobre com implementar-la.

A més de garantir que els treballadors estiguin vacunats o se sotmetin a proves regulars a partir del 4 de gener, les empreses privades hauran de permetre que els treballadors que així ho vulguin puguin rebre la vacuna en horari laboral.

Controls sobre la vacunació

En una conversa amb els periodistes, alguns funcionaris de la Casa Blanca van dir que a partir d’aquesta data les inspeccions laborals inclouran controls sobre l’ordre de vacunació amb sancions de 13.653 dòlars per violació.

Van detallar, a més, que amb aquest mandat esperen prevenir «milers» de morts i unes 250.000 hospitalitzacions als Estats Units.

Una segona mesura que també entrarà en vigor el 4 de gener és l’obligació que estiguin vacunats tots els treballadors dels centres mèdics que participen en els programes públics Medicare o Medicaid.

Aquest segon mandat afecta més de 17 milions de treballadors.

Notícies relacionades

Les dues mesures anunciades aquest dijous pel Govern de Biden se sumen a la que es va ordenar fa unes setmanes per als contractistes del Govern federal i per als treballadors federals, de manera que es cobreix la majoria de la força laboral nord-americana.

Prop d’un 70% de la població adulta als Estats Units ja està vacunada amb la pauta completa, una xifra que ha pujat en els últims mesos des que el Govern va començar a pressionar les empreses perquè obliguessin els seus treballadors a rebre la dosi.