Eleccions als EUA

El demòcrata Phil Murphy s’imposa còmodament a Nova Jersey

  • És el primer governador demòcrata a aconseguir la reelecció a Nova Jersey 

  • Les seves mesures contra el coronavirus són de les més estrictes del país

El demòcrata Phil Murphy s’imposa còmodament a Nova Jersey
1
Es llegeix en minuts

El governador sortint de Nova Jersey, Phil Murphy, que es presentava a la reelecció, s’ha imposat avui amb claredat al seu contrincant republicà Jack Ciatarelli, en un estat on els resultats es consideraven un termòmetre sobre la solidesa del suport al govern federal de Joe Biden.

Segons els resultats preliminars, amb només un 12% escrutat, Murphy, un multimilionari i exambaixador a Alemanya, hauria obtingut prop del 58% dels vots, més de 15 punts d’avantatge respecte al seu contrincant republicà, una diferència més gran de la que preveien els sondejos dels dies precedents.

Mai un governador demòcrata havia aconseguit la reelecció a Nova Jersey en els últims 44 anys, i alguns mitjans com el ‘New York Times’ atribueixen l’èxit de Murphy a les seves decidides polítiques sanitàries contra el coronavirus, de les més estrictes del país, que inclouen l’obligatorietat per a tots els nens de més de dos anys de portar la mascareta.

En un país amb àmplies franges de població «negacionista», que es neguen a vacunar-se i rebutgen l’obligatorietat de la mascareta, la fermesa de Murphy venia aconseguint suports superiors al 60% a les seves polítiques sanitàries en aquest estat contigu a Nova York.

Dins del Partit Demòcrata, Murphy passa per ser un progressista, després d’haver impulsat polítiques de control d’armes, impostos a les grans empreses, augment del salari mínim i increment de la despesa pública per finançar pensions, beques i atencions preescolars.

A més, els votants republicans estan mobilitzats en molta menor mesura que els demòcrates i, de fet, els votants demòcrates registrats (que van participar en les primàries del seu partit) superen en més d’un milió els republicans, fet que posava d’entrada les coses fàcils a Murphy.

Notícies relacionades

Davant ell, Ciattarelli no és ni de bon tros un radical, i en el seu propi partit ha sigut un dels més crítics amb el president Donald Trump i el seu llegat, però ha plantejat la batalla electoral amb el reclam de les baixades d’impostos i un control més estricte de l’emigració, temes cars a l’electorat conservador.

Es desconeixen a aquestes hores els resultats de les assemblees legislatives estatals –40 escons al Senat i 80 a l’Assemblea–, on els demòcrates tenien una còmoda majoria.