Alta tensió al Magrib

Tres civils algerians moren en un atac marroquí al Sàhara, segons Alger

  • Les autoritats d’Algèria parlen d’un atac aeri contra un comboi de camions, acció que han qualificat de «covard assassinat»

  • Els vehicles cobrien la ruta a través del desert que uneix les ciutats d’Uargla a Nouakchott, la capital de Mauritània

Tres civils algerians moren en un atac marroquí al Sàhara, segons Alger

Fadel Senna / AFP

2
Es llegeix en minuts

La presidència algeriana ha denunciat avui que tres ciutadans del seu país van ser «covardament assassinats» en un «bàrbar bombardeig» contra un comboi de camions en la ruta que uneix la ciutat algeriana d’Uargla i la capital de Mauritània, Nouakchott, una carretera que té uns 3.500 quilòmetres i passa pel Sàhara Occidental.

En un comunicat oficial difós avui després d’hores de rumors sobre l’incident, la presidència algeriana va responsabilitzar les forces marroquines que des de 1975 ocupen l’antiga colònia espanyola del Sahara Occidental d’«haver comès amb armament sofisticat aquest covard assassinat». El comunicat algerià no va precisar el lloc exacte on va tenir lloc el bombardeig, però Akram Kharief, director del lloc web especialitzat Mena Defensa, va indicar a l’AFP que «els camioners algerians van ser assassinats a Bir Lehlu, al Sàhara Occidental».

Política d’expansió

«L’1 de novembre del 2021, mentre el poble algerià celebra amb alegria i serenitat el 67è aniversari de l’esclat de la gloriosa Revolució d’Alliberament Nacional, tres ciutadans algerians van ser assassinats covardament per un bàrbar bombardeig contra els seus camions en l’enllaç Nouakchott-Uargla, una ruta natural de comerç entre els pobles de la regió», va dir el comunicat oficial algerià. Segons la font, les autoritats van prendre «immediatament» les mesures necessàries per investigar aquest «menyspreable acte a fi de dilucidar les circumstàncies que el van envoltar»

«Diversos factors apunten que les forces d’ocupació marroquines al Sàhara Occidental van cometre amb armament sofisticat tan covard assassinat a través d’aquesta nova manifestació de brutal agressivitat característica d’una coneguda política d’expansió territorial i de terror», va remarcar abans d’advertir que «el seu assassinat no quedarà sense càstig». El Marroc no ha confirmat ni desmentit l’incident.

Trencat l’alto el foc

Notícies relacionades

La situació és d’alta tensió a l’antiga colònia espanyola des que fa un any l’Exèrcit marroquí penetrés a l’àrea desmilitaritzada de Guerguerat per desmantellar una seguda de civils sahrauís que protestaven contra l’ús comercial que fan d’aquest pas el Marroc i Mauritània. Un dies després, el Front Polisario va anunciar que considerava trencat l’alto el foc firmat el 1991 amb la mediació de l’ONU i l’inici d’accions d’assetjament al llarg del mur construït pel Marroc, considerat el més llarg del món.

La tensió es va multiplicar a finals d’agost, data en què Algèria, principal recolzament del Front Polisario, va anunciar la ruptura de relacions amb el Marroc.