Eleccions municipals als EUA

Comença el tancament dels col·legis electorals en una jornada decisiva per a Biden

A Virginia els primers sondejos donen empat entre el candidat demòcrata i el republicà

Comença el tancament dels col·legis electorals en una jornada decisiva per a Biden
2
Es llegeix en minuts

Els primers col·legis electorals dels EUA van començar a tancar les portes aquest dimarts a les 19.00 hora local (23.00 GMT) en una jornada en què el president nord-americà, Joe Biden, afronta el seu primer examen electoral des que va arribar al poder al gener.

Els primers col·legis a tancar van ser les de l’estat de Virginia, on els sondejos donen un empat entre el candidat demòcrata a la Governació, Terry McAuliffe, i el republicà, Glenn Youngkin.

A més, els de Virgínia elegeixen aquest dimarts un vicegovernador, un fiscal general i els 100 escons de la Cambra Baixa estatal, que els demòcrates van guanyar el 2019 després de dues dècades de domini republicà com a part de l’«onada blava» que va mobilitzar els votants progressistes contra el llavors president Donald Trump (2017-2021).

Amb prou feines una hora abans que els col·legis electorals tanquessin, desenes de persones es van acostar amb comptagotes a dipositar la seva papereta en una escola primària d’Arlington, una localitat al nord de Virginia, contigua a Washington i considerada un bastió demòcrata.

Segons va dir a Efe una de les funcionàries a càrrec del centre electoral, la participació va ser bastant esglaonada sense que ningú hagués d’esperar per votar, tot i que sí que hi va haver més aglomeració a les 7.00 hora local (11.00 GMT), una hora després que els col·legis obrissin en tot l’Estat.

Fora de l’escola, cinc voluntaris del Partit Demòcrata i només una del Partit Republicà oferien informació als votants de Virgínia i els convidaven a votar pel seu partit.

L’emissària republicana, Janet, de 58 anys, va dir a Efe que aquesta és la primera vegada que s’implica en una campanya electoral.

Va decidir fer el pas perquè creu que Youngkin, un empresari sense experiència política, sabrà «resoldre problemes en comptes de crear-los» tal com faria al seu parer McAuliffe, un demòcrata centrista pròxim a Bill Clinton (1993-2001) i que, des de fa dècades, forma part de l’aparell del partit.

A Janet, a més, li va fer molta ràbia que les escoles tanquessin durant la pandèmia, un tema que Youngkin ha convertit en un dels seus eixos de campanya.

Davant les opinions de Janet, la votant Jennifer Brown, de 32 anys, va dir a Efe que havia votat per McAuliffe per poder revertir totes les «polítiques terrorífiques» que va implementar el Govern de Trump.

Tot i que les eleccions a governador de Virginia han sigut les que més atenció han rebut a nivell nacional, aquest dimarts també se celebraven desenes de conteses al llarg i dels EUA.

Nova Jersey, com Virgínia, elegeix governador, mentre que multitud de ciutats, com Nova York, Boston, Atlanta, Miami i Seattle voten els seus nous alcaldes.

A més, a Minneapolis (Minnesota) està convocat el referèndum que més crida l’atracció de la jornada. Els seus habitants hauran de decidir si aboleixen el Departament Local de Policia, tacat per diversos casos d’abús policial, el més recent, el de l’assassinat de l’afroamericà George Floyd.

Notícies relacionades

A mesura que avanci la nit, aniran tancant la resta de centres electorals dels Estats Units, país que està dividit en sis fusos horaris.

Els últims centres electorals a tancar seran els de l’estat de Washington, a la costa oest, a les 20.00 hora local (03.00 GMT de dimecres).