Primer aniversari de la seva victòria electoral

La popularitat de Biden segueix en caiguda lliure

  • El 71% dels nord-americans desaproven el rumb del país, un any després de la seva victòria electoral

  • El demòcrata és el tercer líder més impopular en la història moderna del país a aquestes altures del mandat

La popularitat de Biden segueix en caiguda lliure

Jeff Mitchell / AFP

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

La bona estrella de Joe Biden s’apaga a marxes forçades. Un any després de la seva victòria electoral contra Donald Trump, que arriba el novè mes de la seva presidència, la popularitat del demòcrata segueix en caiguda lliure i sense aparences de recuperació imminent.  El ‘boom’ econòmic de principis d’any ha deixat pas a una recuperació tímida, amenaçada pels problemes de subministrament i la inflació anual més gran dels últims 30 anys, un obstacle al qual ha contribuït el ressorgir de la pandèmia amb la proliferació de la variant delta de la Covid-19. El revés sanitari coincideix al seu torn amb l’estancament de la seva agenda al Congrés, no només per l’oposició republicana sinó per les dificultats de Biden per governar un partit on conviuen sensibilitats polítiques molt dispars.   

Aquesta suma de factors, als quals s’hauria d’afegir l’atropellada sortida de l’Afganistan i el repunt de la immigració irregular, han deixat Biden seriosament tocat. Només el 43% dels nord-americans recolzen la seva gestió, davant el 51% que la desaprova, segons la mitjana de les enquestes de ‘Real Clear Politics’. Aquests percentatges l’han convertit en el tercer president més impopular de la història moderna a aquestes altures del mandat, només superat per Trump, que llavors comptava amb un 39% de popularitat, i el també republicà Gerald Ford (1974-1977), que basculava per sobre del 38%. Pitjor encara és la percepció sobre el rumb adoptat pel país durant la seva presidència: el 71% dels nord-americans creuen que va en la direcció equivocada, segons un sondeig de NBC News.   

Punts d’inflexió

La sort de Biden va començar a canviar a mitjans de maig, quan el país somiava deixar enrere la pandèmia gràcies a un dels índexs de vacunació per llavors més alts del món, que li van servir al demòcrata per presentar-se com un gestor eficient i responsable després del desgovern sanitari del seu predecessor. Però la irrupció de la variant delta va tornar la vulnerabilitat al país, poc abans que la popularitat del demòcrata entrés en caiguda lliure després de la desastrosa retirada de l’Afganistan, precipitada pel col·lapse del Govern proocidental a Kabul i la tornada al poder dels talibans.  

Notícies relacionades

Si bé la majoria de nord-americans recolzen la decisió d’abandonar el país asiàtic, el caos que va acompanyar la seva execució va deixar una taca important al full de serveis del president. En una enquesta de setembre, només el 26% va beneir les formes de la retirada. «La promesa de la presidència Biden –coneixement, competència i estabilitat– ha quedat seriosament qüestionada», deia recentment l’estrateg i enquestador demòcrata Jeff Horwitt. Biden està perdent terreny especialment als suburbis, que van ser essencials per a la seva victòria electoral de novembre del 2020, a causa de la mobilització de les dones contra Trump. 

A això s’hi hauria d’afegir la creixent desafecció dels votants independents. Els dos grups de població seran determinants en les legislatives de l’any vinent, on els demòcrates necessiten com a mínim quedar-se com estan perquè Biden mantingui opcions de legislar sense grans concessions. De moment, tant els seus plans per modernitzar les infraestructures com per pilotar la transició ecològica continuen encallats al Congrés.