L’extrema dreta es referma al primer lloc de cara a les eleccions xilenes

  • L’avenç en les enquestes de José Antonio Kast suposa un canvi d’escenari polític previ al 21 de novembre

  • L’advocat, de 55 anys, és un admirador del dictador Pinochet i va firmar la ‘Carta de Madrid’, de Vox

L’extrema dreta es referma al primer lloc de cara a les eleccions xilenes

EP

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Qui sigui que guanyi l’elecció ha de prendre aquesta Constitució i implementar-la», va advertir la presidenta de l’Assemblea encarregada de redactar la futura Carta Magna xilena, Elisa Loncon. Les paraules de la líder maputxe van tenir una ressonància que els analistes polítics expliquen amb el resultat de l’última enquesta de cara a la primera volta presidencial, del 21 de novembre: l’ultradretà José Antonio Kast, un defensor del dictador Augusto Pinochet que assaona els seus discursos amb miquetes de Donald Trump, Jair Bolsonaro i Vox, s’ha refermat al primer lloc de les enquestes. Xile podria tenir, per tant, una Constitució progressista, en cas de ser revalidada en una consulta popular, l’any venidor i, a més, un cap d’Estat ubicat als antípodes ideològics i decidit a no respectar-la. Els convencionals constituents de dreta no tenen poder de veto a l’assemblea, però ja es van mostrar decidits a donar suport a aquest advocat de 55 anys que recupera els discursos més agosarats de l’ultradretanisme xilè, els de Pàtria i Llibertat, l’agrupació que va conspirar contra el Govern socialista de Salvador Allende (1970-73).

D’acord amb la consultora Pulso Ciudadano, un 22,2% de la població votaria per Kast d’aquí tres setmanes. La seva candidatura va créixer sis punts en relació amb l’últim sondeig. Per la seva banda, el jove diputat d’esquerres Gabriel Boric va caure gairebé quatre punts i es va instal·lar en la segona posició, amb un 17,4% de recolzament. Yasna Provoste, l’abanderada de la centreesquerra, no arriba als deu punts. L’ascens de Kast explica el sonor enfonsament de Sebastián Sichel, l’home que compta amb la benedicció del president Sebastián Piñera, que només rep l’adhesió del 6,9% dels votants. Part de la dreta tradicional va ensumar el fracàs i ja li ha donat l’esquena. El senador Claudio Alvarado, de la Unió Demòcrata Independent (UDI), el partit creat als vuitanta a imatge i semblança de Pinochet, va ser un dels primers a afegir-se a la croada de Kast. Com si haguessin vist una llum verda: altres legisladors i dirigents d’aquest espai van decidir també fer el salt i abandonar al conservadorisme històric.

Senyal d’alarma

En aquest context, el dirigent comunista Guillermo Teiller va considerar que Aprovo Dignitat i Nou Pacte Social, les coalicions de Boric i Provoste, respectivament, han de donar immediatament senyals que convergiran en una acció comuna per frenar Kast en el ballotage, del 19 de desembre. «Aquella candidatura que passi a la segona voltació hauria de concitar el suport de tota la resta de l’oposició. Això ho subscrivim i ho van fer tots els partits i alguns se’n poden penedir, però espero no que passi perquè tenim una responsabilitat molt gran».

«En aquestes eleccions el clivatge estarà entre reafirmar el procés de canvis que Xile ha anat exigint a partir de l’esperança, o patir un retrocés autoritari i populista que apel·la a la por», va dir, per la seva banda, el diputat Giorgio Jackson.

Les cartes de Kast

Mentrestant, Kast avança. El fantasma del comunisme s’ha convertit en un lloc comú de la campanya. També la diatriba contra l’immigrant i el reclam d’un ordre fort i disciplinador que, afirma, s’ha perdut. L’advocat sintonitza amb eslògans repetits en altres latituds. De fet, ha estampat la seva firma a la ‘Carta de Madrid’ que promociona Vox i busca conformar un ferri pol ideològic contra una esquerra d’un poder inexistent.

Segons Andrés Cabrera, columnista del portal El Mostrador, Kast repeteix un llibret que coneix a la perfecció i que ve dels anys setanta: llavors, es va tractar d’«atraure el centre polític a les posicions rupturistes de la dreta i, finalment, desestabilitzar i enderrocar el govern» de Salvador Allende. «Sabem que la història mai es repeteix de la mateixa manera, però rima», va remarcar Cabrera.

Notícies relacionades

El destacat poeta Raúl Zurita ho va expressar d’una altra manera, més dramàtica: «Tinc terror a Kast, i jo em suïcido abans que votar per ell, pel que representa, que és tot el contrari del que jo crec pensar. Ara, si ell creix, això també és una cosa real».

 

Temes:

Xile