Audiència al Vaticà

Cita a Roma dels dos catòlics més poderosos del món

  • El papa Francesc i el president dels EUA, Joe Biden, s’han reunit al Vaticà durant un hora i quart, una audiència rècord

  • La Santa Seu qualifica la trobada de «cordial conversa», en què, entre altres temes, han parlat del «compromís comú» pel medi ambient

Cita a Roma dels dos catòlics més poderosos del món

EFE

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

En un Vaticà hiperblindat, els dos catòlics més poderosos del planeta, el papa Francesc i Joe Biden, el president nord-americà, han celebrat per fi una trobada a soles. I la llarga durada de la reunió ja ha sigut un indicador de la sintonia entre els dos, però també dels nombrosos dossiers que tenen en comú a la seva agenda. 

Biden, que ha aprofitat la seva participació en el G-20 d’aquest cap de setmana a Roma per reunir-se amb el Pontífex, ha arribat a la llibreria papal deu minuts després del migdia i se n’ha anat a la una i quaranta minuts. Tot un rècord si es té en compte que el 2017 el pontífex argentí va despatxar Donald Trump, de caràcter i idees oposades a les seves, en una mitja hora, i que fins i tot amb Barak Obama no es va entretenir més de cinquanta minuts. 

Més encara, finalitzada la trobada amb el Papa, Biden s’ha reunit –durant una hora i mitja– amb el secretari d’Estat vaticà, Pietro Parolin, i el secretari de Relacions amb els Estats, Paul Gallagher. «Hi ha hagut rialles i una bona entesa entre el president Biden i el papa Francesc», ha assegurat un portaveu de la presidència nord-americana. 

Comitiva inflada

Reflex del bon clima va ser també la destacada comitiva amb què Biden s’ha presentat al Vaticà. Escortat per una caravana de 70 cotxes blindats, que han recorregut a tota velocitat la via de la Conciliació, el president de l’estat més poderós del món ha acudit a la cita acompanyat de la seva dona Jill, però també de deu dels seus col·laboradors més pròxims, entre els quals el secretari d’Estat, Antony Blinken, el conseller de Seguretat Nacional i la secretària general adjunta, Jennifer O’Malley Dillon. 

El preàmbul no permetia cap altre guió. Biden és el segon president catòlic dels EUA després de John Fitzgerald Kennedy. Poques vegades falta a missa diumenge i és un gran admirador del Papa, amb qui ja es va trobar en dues ocasions quan era vicepresident d’Obama. El Papa manté un pols amb gran part dels bisbes nord-americans, últimament molt inclinats cap al tradicionalisme. Així va quedar de manifest el juliol, quan els bisbes del país van votar a favor d’un text que suggeria la possibilitat de negar-li la comunió a Biden pel seu suport al dret a l’avortament.

En aquest clima, la sala de premsa del Vaticà ha qualificat la reunió de «cordial conversa», en què els dos protagonistes van parlar «del seu compromís comú amb la protecció i la cura del planeta». Un tema, aquest, encara molt espinós per als països del G-20, per la negativa de la Xina i l’Índia a acceptar compromisos sòlids, i que el Papa promou obertament des de la publicació de la seva encíclica Laudato Si, del 2015.

Gir significatiu

Notícies relacionades

L’única qüestió de conversa en què és molt probable que l’harmonia s’hagi esquerdat és la migració, ja que la política de Biden no ha suposat un gir significatiu respecte a la de Trump. Més aviat, al revés. Segons dades divulgades recentment, en els últims 12 mesos, els EUA han expulsat del seu territori 1,7 milions de migrants de 160 nacionalitats diferents, tot un rècord. I d’aquests, prop d’un milió han acabat a Mèxic, un país castigat per la violència del narcotràfic.

Això, juntament amb «la situació sanitària i la lluita contra la pandèmia de la Covid-19» –que Francesc ha denunciat reiteradament per la desigual redistribució dels recursos perquè tots els països parin la pandèmia– també han sigut qüestions abordades, va informar la Santa Seu.