Tensió a Àsia

La Xina manifesta el seu descontentament davant la idea de veure Taiwan com a membre de l’ONU

  • El gegant asiàtic es nega a reconèixer la sobirania de l’illa i en reclama l’annexió fins i tot per la força si és necessari

An activist spreads paint on an upside down picture of Chinese president Xi Jinping during an anti-China demonstration in Taipei

An activist spreads paint on an upside down picture of Chinese president Xi Jinping during an anti-China demonstration in Taipei / ANN WANG/REUTERS (REUTERS)

1
Es llegeix en minuts

Les autoritats xineses van qualificar d’«afront flagrant» les declaracions del secretari d’Estat nord-americà Anthony Blinken en les quals va demanar més participació de Taiwan a l’Organització de les Nacions Unides.

«Les Nacions Unides són una organització intergovernamental formada per estats sobirans», va dir a periodistes el portaveu de l’Oficina d’Assumptes de Taiwan a Pequín, Ma Xiaoguang, per afegir: «Taiwan és part de la Xina».

Dimarts, dia en què es van commemorar 50 anys de la votació per incloure la Xina a l’ONU, Blinken va lamentar que Taiwan estigui cada vegada més exclòs de l’escenari mundial i va advocar per la participació de l’illa en la màxima organització internacional, argumentant que «una participació significativa de Taiwan en el sistema de l’ONU no és un tema polític, sinó pragmàtic».

El gegant asiàtic va expressar el seu descontentament davant l’acostament entre els Estats Units i Taiwan afirmant que aquest últim «no té dret a sumar-se a les Nacions Unides» i que havia de ser annexionat al més aviat possible, fins i tot per la força si fos necessari, obrint així la porta a un possible conflicte internacional entre els dos països asiàtics. Igualment, els EUA defensen que actualment la comunitat internacional afronta un nombre sense precedents de temes mundials complexos, i que resulta essencial que tots ajudin a afrontar-los, incloent-hi els 24 milions de persones que viuen a Taiwan.

L’amenaça xinesa

Notícies relacionades

Les tensions entre els dos països asiàtics no són novetat en el panorama internacional. El 9 d’octubre, el president xinès, Xi Jinping, va deixar clares les seves intencions quant al problema. «Aquells que obliden la seva herència, traeixen la seva pàtria i volen dividir el país no tindran un bon final», va comentar el màxim mandatari de la Xina.

Per la seva banda, Taiwan ja va advertir de les «conseqüències catastròfiques» que podria portar que l’illa caigui completament en mans de la Xina, una alerta que deriva de la greu violació de la «pau regional» per part de Pequín, que va enviar prop de 150 avions de combat de l’Exèrcit en els primers quatre dies d’octubre.