Moció al Senat

La ultradreta fa naufragar la llei contra l’homofòbia d’Itàlia

  • La Lliga i Germans d’Itàlia, amb el recolzament dels partits centristes, impedeixen l’examen del projecte legislatiu a la Cambra alta

La ultradreta fa naufragar la llei contra l’homofòbia d’Itàlia

ETTORE FERRARI

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Gairebé al final del procés legislatiu per a la seva aprovació, el Parlament italià ha enterrat aquest dimecres un trencador projecte de llei –criticat pel Vaticà i fins i tot per una banda del moviment feminista italià– que pretenia castigar la discriminació i la violència cap a les persones LGBTI. En concret, el que ha suposat el cop mortal contra la iniciativa ha sigut el triomf d’una moció per impedir el seu examen en el Senat italià, presentada pels partits ultradretans de la Lliga i Germans d’Itàlia, i que inesperadament també va ser avalada per membres dels partits centristes que integren la coalició governamental.

«S’ha traït un pacte polític que hauria permès al país fer un pas cap al civisme», ha denunciat Alessandro Zan, el promotor del text i diputat del progressista Partit Democràtic (PD). «Sí, avui han guanyat ells i els seus tripijocs, al Senat. Però el país va en una altra direcció i aviat es veurà», ha afegit el cap del PD, Enrico Letta, sobre aquesta legislació, que havia de ser la primera a Itàlia sobre aquesta qüestió.

La decisió del Senat arriba després que la legislació rebés, el novembre de l’any passat, el vistiplau de la Cambra de Diputats, amb 265 vots a favor i 193 en contra. Un avenç que, al juny, havia fet agreujar les crítiques contra la proposta. Tant que les autoritats vaticanes fins i tot van arribar a demanar la modificació de la llei, al considerar que alguns passatges violaven l’acord que reglamenta les relacions entre Itàlia i el Vaticà (1929), entre els quals la llibertat de pensament per als catòlics i la possibilitat que les escoles catòliques no fossin excloses de celebrar la Jornada Nacional contra l’homofòbia.

Rebuig feminista

Notícies relacionades

Tot i que aquesta no va ser l’única polèmica. També una part del feminisme tradicional italià es va manifestar per rebutjar la supressió de la diferenciació basada en el sexe biològic i la proposta de definició d’identitat de gènere, al no reconèixer-se que les dones pateixen formes de discriminació específiques (i que, per tant, tenen de dret formes de protecció específiques com les quotes obligatòries de treball). Una cosa que va enfurismar el feminisme catòlic italià, però també una part de les associacions lesbianes italianes. Segons la proposta de Zan, de fet, identitat de gènere s’interpretava com a «definició percebuda i manifesta de si mateix en relació amb el gènere, tot i que no correspongui al sexe i independentment de si s’ha acabat la transició».

Tot i així, la legislació també havia suscitat obertes mostres de recolzament, entre les quals, una manifestació nacional que es va portar a terme al juny. Mentre que, en el bàndol oposat, el de la dreta i de la ultradreta l’argument esgrimit era l’habitual: que la legislació posava en perill la llibertat d’expressió i els valors tradicionals de la cultura italiana. D’aquí també la reacció de Giorgia Meloni, la líder de Germans d’Itàlia, després de conèixer-se la notícia: «Hem guanyat».