Violència a l’Equador

Els disturbis a Quito marquen les protestes contra Guillermo Lasso

  • Les manifestacions van ser majoritàriament pacífiques a tot el país, excepte el «conat de violència» a la capital, amb 37 detinguts i 5 ferits

Els disturbis a Quito marquen les protestes contra Guillermo Lasso

EFE

4
Es llegeix en minuts
EFE

Un violent xoc entre manifestants i agents de Policía a Quito, als voltants de la Presidència, va marcar la jornada de protestes socials a l’Equador, que va deixar uns 37 detinguts, almenys cinc ferits, i va tenir diversos epicentres, però, cap com el de la capital. L’escenari va ser la històrica plaça de Santo Domingo, el lloc on van confluir els manifestants després d’una marxa pacífica de menys de dos quilòmetres que havia sigut convocada per gremis, sindicats i grups socials. «En tots els llocs de l’Equador les manifestacions han sigut pacífiques. Aquest és l’únic conat de violència en tot el dia», va dir la ministra de Govern (Interior), Alexandra Vela, en una roda de premsa en la qual el Govern va fer balanç de la jornada. Va acusar del brot d’«actes vandàlics» a un col·lectiu que va denominar «grup guevarista», uns «50 joves vestits de negre amb motxilles de color verd» que anaven al final de la marxa.

Batalla campal

A la seva entrada a la plaça, segons la ministra, el grup va començar a provocar la Policia i llançar pedres als agents, mentre els principals líders sindicals prenien la paraula des del monument al centre del recinte. Malgrat el nombrós grup d’antiavalots apostats a l’altre costat, els manifestants van aconseguir arrencar les barreres d’un dels carrers que dona accés a la veïna plaça Grande, on es troba la Presidència. Agents a peu van respondre amb gasos lacrimògens mentre altres de motoritzats i a cavall allunyaven als manifestants fora del centre històric, cosa que van aconseguir en menys d’una hora. Mentrestant, grans llambordes van ser desarmades del paviment per utilitzar-los com armes llancívoles contra els agents, cinc dels quals van resultar ferits. En total, va dir Vela, 37 persones han sigut detingudes al llarg de la jornada, alguns en la manifestació i d’altres per tallar i obstaculitzar vies a diverses províncies del país.

Vídeos a les xarxes socials van mostrar, des del matí, piquets i bloquejos amb branques, pedres i foc, així com enfrontaments de menor intensitat, en províncies com Imbabura, Cotopaxi i Azuay, a la Sierra andina, i Guayas a la costa. Grups de drets humans han denunciat alguns casos d’un presumpte ús excessiu de la força per part d’agents policials, en un dels casos contra una periodista, mentre que s’ha denunciat també un cas d’abús sexual a una dona.

Militars retinguts

En un altre episodi, al nord de Quito, el ministre de Defensa, Luis Hernández, va confirmar que dos soldats es trobaven retinguts a la zona d’Atahualpa, al nord de Quito, per membres d’una comunitat. «Els dos militars estan bé. Estaven de civil en activitats logístiques», va confirmar sense revelar l’estat de les negociacions per alliberar-los.

La manifestació a Quito era el corol·lari a una sèrie de mobilitzacions per protestar les reformes que pretén realitzar el president Guillermo Lasso i contra el progressiu alça dels preus dels combustibles en els últims mesos. Divendres, en un intent per frenar la indignació d’una part de la ciutadania, el mandatari va anunciar la congelació dels preus, fet que no va persuadir ni els sindicats ni els grups socials més afectats per la crisi que viu el país. «El poble equatorià s’ha expressat avui demostrant una vegada més la seva disconformitat amb les polítiques liberals del president», es va queixar José Villavicencio, president de l’UGTE, a l’apel·lar al Govern perquè la «congelació» es faci partint dels preus del mes de juny i no els del setembre, molt més alts. «Lasso no ha escoltat, i part de la mobilització d’avui és el tema dels combustibles, entre altres aspectes», va assegurar. També pesava en la concentracions l’escàndol dels ‘papers de Pandora’, en els quals van aparèixer les propietats del mandatari en paradisos fiscals fins al 2017.

Treballar, no manifestar

En un missatge per xarxes socials, el president va demanar a la ciutadania dir ‘no’ a les protestes, al considerar que afecten l’economia: «La paralització representa pèrdues econòmiques per als petits negocis, que són l’aliment de milers de famílies i llars equatorianes». Lasso es va mantenir al Palau al llarg de tota la jornada, on va mantenir reunions i trobades de treball, segons van confirmar a EFE fonts de la Secretaria de Comunicació.

Notícies relacionades

Des del matí les forces de l’ordre havien bloquejat tots els accessos a la plaça Grande per evitar una possible irrupció al Palau de Govern, amb dos anells de seguretat, un d’extern de la Policia i un altre intern de les Forces Armades. «Aquest és un dia sense vencedors ni vençuts. Quan grups anarquistes miren de destruir el desig de produir i treballar perd l’Equador», va valorar els episodis el ministre de Defensa, que va recordar la disposició de l’Executiu de «dialogar, dialogar i dialogar» amb tots els grups.

Aquesta nit, després d’una reunió virtual dels seus líders, el moviment indígena ha decretat un segon dia de «resistència» per aquest dimecres, en el qual va dir que tornaran a sortir als carrers per exigir una reducció del preu dels combustibles a les tarifes de l’11 de juny. Així ho va afirmar el president de la Confederació de Nacionalitats Indígenes de l’Equador (Conaie), Leonidas Iza, que va posar set condicions per tornar a la calma. Entre les quals, també les d’«exigir al Govern la llibertat immediata de tots els companys detinguts de manera arbitrària, injusta i violenta», i «una reparació integral» a tots els «germans i germanes atacats» en «la repressió policial i militar de la força pública» aquest dimarts.

Temes:

Equador