Vulneració de drets

Egipte aixeca l’estat d’emergència per primera vegada des del 2017

  • El president Abdel Fattah al-Sisi ha anunciat aquesta mesura dos mesos després que Biden amenacés de no enviar part de l’ajuda nord-americana anual si no millorava el seu pobre historial de drets humans

  • Els crítics del mandatari militar denuncien que es tracta d’un canvi cosmètic que no traurà els més de 60.000 presos polítics de les presons i no aturarà la repressió i el control del règim d’Al-Sisi

Egipte aixeca l’estat d’emergència per primera vegada des del 2017

REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Al-Sisi busca un canvi d’imatge. El president egipci ha anunciat l’aixecament de l’estat d’emergència que asfixiava el país des d’abril del 2017. Sota aquest decret, el règim d’Abdel Fattah al-Sisi ha tingut una autoritat absoluta per reprimir protestes i empresonar dissidents. El toc d’atenció de l’Administració Biden i les acusacions d’organitzacions humanitàries sobre les seves flagrants vulneracions de drets humans han contribuït a aquest gir. Però des d’Egipte i l’exili, activistes i crítics apunten que es tracta només d’un canvi cosmètic. 

«Egipte s’ha convertit, gràcies a la seva gran gent i els seus homes lleials, en un oasi de seguretat i estabilitat a la regió», ha afirmat en un comunicat a Facebook. El país dels faraons està pràcticament des del 1981 en estat d’emergència. L’expresident Hosni Mubarak el va decretar després de l’assassinat del seu predecessor, Anwar Sadat, i es va mantenir durant tres dècades en el càrrec fins al seu enderrocament el 2011. Al-Sisi el va aplicar a partir dels atemptats a dues esglésies coptes cristianes l’abril del 2017. Des d’aleshores, l’ha anat renovant cada tres mesos.

يسعدني ان نتشارك معاً تلك اللحظة التي طالما سعينا لها بالكفاح والعمل الجاد ، فقد باتت مصر ... بفضل شعبها العظيم ورجالها...

Posted by ‎AbdelFattah Elsisi - عبد الفتاح السيسي‎ on Monday, October 25, 2021

Desenes de milers de crítics del Govern, entre ells periodistes, activistes i defensors dels drets humans, s’estan a les presons egípcies des de fa anys. Segons les organitzacions humanitàries, hi ha, com a mínim, 60.000 presos polítics a Egipte. Gràcies a l’estat d’emergència i sota l’argument de la lluita contra el terrorisme, el règim d’Al-Sisi exerceix el control sobre la vida quotidiana de la seva ciutadania, monitora i censura els mitjans de comunicació i arresta qualsevol persona que pot mantenir en detenció preventiva prolongada.

Retirada d’ajudes nord-americanes

Notícies relacionades

Fa dos mesos, l’Administració Biden va avisar Al-Sisi que no li arribarien 130 milions de dòlars dels 1.300 milions que rep en ajuda nord-americana anual si no millorava el seu pobre historial de drets humans. El president, que va arribar al poder amb un cop d’Estat el 2013, no ha esmentat les causes que han motivat l’aixecament de l’estat d’emergència, però en aquest avís de Biden hi pot haver una pista. La comunitat internacional mira de prop els abusos del «dictador favorit» de Trump, a qui va donar carta blanca durant tota la seva legislatura. 

«Veig això com un moviment purament cosmètic: Al-Sisi ja té tots els poders repressius que necessita, fora de la llei d’emergència», ha tuitejat Amy Hawthorne, directora d’investigació del Projecte sobre Democràcia a l’Orient Mitjà. Al seu torn, molts crítics denuncien que aquest aixecament no modificarà la tràgica situació d’aquells que viuen perseguits pel règim. «En els pròxims anys, és difícil imaginar un impacte positiu de la cancel·lació de l’estat d’emergència en vista d’aquestes pràctiques i lleis que en realitat el perpetuen sense anunciar-ho», ha dit Amr Magdi, de Human Rights Watch.