Tensió a l’illa caribenya

Díaz-Canel adverteix la dissidència cubana que no tolerarà la manifestació del 15-N

  • El president de Cuba afirma que «no ens quedarem de braços plegats» davant la protesta

  • La jornada cívica, convocada pel col·lectiu ‘Archipiélago’, ja va ser prohibida fa setmanes

Díaz-Canel adverteix la dissidència cubana que no tolerarà la manifestació del 15-N

ALEJANDRO AZCUY / EFE

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El president cubà, Miguel Díaz-Canel, va llançar una dura advertència a la nova dissidència política i cultural que ha convocat una manifestació per al 15 de novembre, el dia d’obertura al turisme internacional després de més d’un any i mig de pandèmia. Al clausurar una reunió al més alt nivell del governant Partit Comunista (PCC), Díaz-Canel ha assegurat a més que el país té «prou revolucionaris per fer front a qualsevol tipus de manifestació que pretengui destruir la revolució, amb respecte i en defensa de la Constitució, però també amb energia i valor. I ha afegit: «Tenim com a eines poderoses la unitat, la disciplina, l’organització, les estratègies de treball aprovades, els procediments necessaris i la claredat ideològica». «Davant aquestes conductes no ens quedarem de braços plegats», ha afegit amb referència al suport nord-americà a la protesta cívica

La marxa convocada per al 15 de novembre a l’Havana i set províncies va ser prohibida setmanes enrere. La convocatòria realitzada pel col·lectiu ‘Archipiélago’ ha obligat el PCC a tancar files i no admetre cap tipus d’expressió de dissens en l’espai públic. ‘Archipiélago’ ha denunciat que alguns dels seus integrants han sigut amenaçats o visitats per integrants de la seguretat de l’Estat.

Díaz-Canel ha recordat en aquest sentit que la crida a la mobilització és un intent per continuar amb els episodis del passat 11 de juliol, quan a 50 ciutats de l’illa van tenir lloc actes espontanis de malestar. El secretari general del PCC h tornat ha qualificar la protestes de llavors de «provocacions i fets vandàlics» que són part d’una «estratègia de la guerra no convencional» i del «cop suau» contra «la nostra revolució».

«Que sàpiguen els imperialistes que han de lluitar amb un poble que no es deixa enganyar, un poble prou nombrós, valent i heroic per lluitar, al qual no l’espanten les amenaces», ha afegit el mandatari. Al seu costat, el nonagenari Raúl Castro, retirat de les funcions executives, ha assentit emfàticament.

Represàlies

«Contra la nostra voluntat hem de fer una pausa per denunciar, per primera vegada d’aquesta manera, actes de repressió i coacció contra membres del nostre equipo... en dies recents, la seguretat de l’Estat i altres aparells repressius del Ministeri de l’Interior han decidit acovardir i amenaçar integrants del nostre equip, amb una andanada de citacions policials», ha assenyalat el portal ‘El Toque’. «Advoquem per la solució pacífica de les diferències entre cubans, promovem la comprensió i l’entesa i continuarem esforçant-nos per entregar a les nostres audiències un producte el més objectiu i útil possible», escriu la publicació. «Avui ho afirmem amb total convicció: no ens faran callar».

Notícies relacionades

El passat 19 d’octubre l’enginyer químic David Alejandro Martínez Espinosa, professor de la Universitat de Ciències Mèdiques de la província de Cienfuegos va ser cessat. La mesura va merèixer una carta oberta de rebuig firmada per nombrosos professionals i activistes culturals. «Ens fem ressò de les diverses crítiques que des de diferents espectres de la intel·lectualitat qüestionen la pertinència i interpretació de la Constitució del 2019 esgrimida per l’aparell estatal, que esdevé excloent i arbitrària, materialitzant-se en actes tan lamentables com el que mitjançant la present es condemna», diu la missiva, publicada pel portal ‘La Joven Cuba’.

En aquest context, la Fiscalia Provincial de l’Havana ha començat a invocar el delicte de sedició per enjudiciar joves havans que van participar en l’esclat social del passat 11 de juliol.