En plena campanya electoral s’aguditza la repressió a Nicaragua

  • L’arrest dels líders de la patronal aguditza les tensions de cara a uns comicis amb set precandidats també detinguts

  • L’OEA acaba de demanar la presència d’observadors internacionals en una elecció en què Daniel Ortega competeix contra si mateix

En plena campanya electoral s’aguditza la repressió a Nicaragua

EFE/ Jorge Torres

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La «traïció a la pàtria» s’ha convertit en un delicte tan recurrent a Nicaragua que set precandidats a la presidència en les eleccions del 7 de novembre es troben fora de carrera. L’acusació es formula amb tanta facilitat que ha caigut en les últimes hores sobre l’esquena de Michael Healy i Álvaro Vargas, les principals autoritats del Consell Superior de l’Empresa Privada (COSEP). Tots dos van ser arrestats dijous al matí per la policia en un procediment que s’ha naturalitzat a partir del 2018, quan el país centreamericà va ser escenari d’una revolta social i una crisi política que s’allarga fins al present. Des del començament d’aquelles protestes, la COSEP va trencar llaços amb Daniel Ortega i Rosario Murillo, el matrimoni presidencial. Els arrestos de Healy i Vargas, sota el càrrec, també, d’haver blanquejat diners, una altra de les falques d’una justícia que és la prolongació del mateix Govern, han afegit una nova quota de tensió a la campanya electoral més anòmala de les últimes dècades.

Ortega n’és el favorit perquè, en rigor, competeix contra si mateix, en nom del Front Sandinista d’Alliberament Nacional (FSLN). Cap consultor de moment contempla que pogués perdre contra els candidats d’una sèrie de partits tan menors com testimonials com Alfredo Montiel, de l’Aliança Liberal Nicaragüenca (ALN); Mauricio Orúe Vásquez, del Partit Liberal Independent (PLI); Walter Espinoza, del Partit Liberal Constitucionalista (PLC); Guillermo Osorno, del Camí Cristià Nicaragüenc, i Gerson Gutiérrez Gasparín, de l’Aliança per la República (APRE).

La notícia dels nous arrestos va posar en escena la tensió que existeix amb la COSEP des del 2018 i el fracàs de secrets intents per aconseguir una treva, de cara als comicis. De fet, Healy és la segona autoritat de la patronal que és detinguda en menys de sis mesos. Abans li va tocar a José Adán Aguerri, que havia exercit un paper clau durant els anys de concòrdia entre els empresaris i la dupla Ortega-Murillo.   «Aquestes accions repressives del Govern evidencien un atac directe al Consell Superior de l’Empresa Privada i els seus principals dirigents, cosa que no contribueix a la pau i a la seguretat que tots els ciutadans anhelem», va dir la COSEP. Els procediments judicials, va afegir, «violenten els drets fonamentals establerts a la Constitució Política de Nicaragua, i han de cessar immediatament».

«Una altra urpada de la dictadura els atropellaments i calúmnies de la qual no s’aturaran fins que les aturem», va dir l’escriptora Gioconda Belli, que igual que nombrosos dirigents històrics protagonistes de la revolució del 1979, va trencar amb el sandinisme des que aquest partit es va convertir en un instrument de la perpetuïtat d’Ortega.

Eleccions qüestionades

Els nous arrestos van transcendir poques hores després que una majoria de 26 països del consell ermanent de l’Organització d’Estats Americans (OEA) aprovessin una resolució en què van demanar el Govern nicaragüenc que accepti l’observació internacional de les eleccions. Al seu torn, se li va reclamar «l’alliberament immediat dels candidats presidencials i dels presos polítics».

Humberto Ortega, germà del president, excomandant en cap de l’Exèrcit Popular Sandinista i exministre de Defensa, està fent aquesta última petició des de fa mesos des de Costa Rica, on resideix. «L’exigència primordial de la història és la configuració total de la llibertat, de la societat ideal humanista. Utopia encara llunyana pel trencament moral, ètic, particularment, a l’exercir-se el poder. Els pobles lluiten, triomfen, forjant els canvis progressistes, en l’espiral ascendent de la història. Nosaltres, els nicaragüencs, únicament en plena llibertat vencerem la pobresa en pau», va assegurar en una columna d’opinió publicada en l’edició digital de La Prensa. Aquesta publicació ha deixat de circular en paper fa 70 dies, quan les seves instal·lacions van ser preses i la policia va arrestar el seu gerent general, Juan Lorenzo Holmann. Com a part de la fustigació als mitjans, també ha deixat d’editar-se El Nuevo Diario.

Notícies relacionades

Sergio Ramírez, que va exercir de vicepresident de Nicaragua durant la primera presidència d’Ortega i que va haver de marxar setmanes enrere a l’exili després de ser acusat també de «traïció a la pàtria», acaba de recordar que nombrosos periodistes estan entre els 150 presoners polítics que hi ha entre reixes «sense judici o sotmesos a judicis manipulats, sense el degut procés, sense dret a la defensa». Tots han sigut «acusats dels mateixos delictes prefabricats en sèrie», va recordar.

 

Temes:

Nicaragua