Guardó europeu

Navalni, premi Sàkharov a la llibertat de consciència

El líder opositor rus, que va ser enverinat, és un dels enemics número u de Putin

zentauroepp47686894 file   in this sunday  feb  24  2019 file photo  russian opp190409163048

zentauroepp47686894 file in this sunday feb 24 2019 file photo russian opp190409163048 / Pavel Golovkin

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El líder opositor rus, Aleksei Navalni, ha sigut guardonat amb el premi Sàkharov a la llibertat de consciència, que atorga el Parlament Europeu. De bloguer a advocat anticorrupció, d’organitzador de les protestes més grans des de la caiguda de l’URSS a pres polític, l’opositor s’ha guanyat a pols en 10 anys d’activitat política la consideració d’enemic públic número u del president rus, Vladímir Putin. Va patir un intent d’enverinament que gairebé li costa la vida. Després de mesos de tractament en un hospital de Berlín va tornar a Moscou el gener del 2021, on va ser arrestat. Un mes més tard va ser sentenciat a dos anys i mig de presó, que compleix en una presó de màxima seguretat. A l’abril va començar una vaga de fam de 23 dies per protestar per la falta de cures mèdiques i al juny un tribunal rus va il·legalitzar l’oficina regional de Navalni i la seva fundació contra la corrupció.

«Vladímir, l’enverinador». Així és com Navalni va anomenar al febrer el cap del Kremlin durant el judici, en què va ser condemnat a 3,5 anys de presó, procés polític criticat per l’oposició russa i Occident.

Als 45 anys, Navalni és el far de la primera generació lliure en la història de Rússia. Després de diversos anys de topades, l’agost del 2020 les autoritats van dir prou i van decidir eliminar el polític rus més popular a Occident.

L’operació secreta dels serveis especials va sortir rematadament malament i Navalni va tornar a mitjans de gener a Rússia com a au fènix per desafiar el líder rus. «Putin va ordenar el meu assassinat», va dir Navalni després de recuperar-se a Alemanya de l’enverinament amb un agent tòxic de la família Novitxok. Però el Kremlin l’estava esperant. Les autoritats van aprofitar la seva negativa a personar-se davant l’autoritat per un antic cas penal per enviar-lo a la presó.

D’aquesta forma, Putin es deslliura d’un altre enemic, com va passar en el seu moment amb l’home més ric de Rússia, Mikhaïl Khodorkovski, empresonat a Sibèria (2003), o l’opositor Borís Nemtsov, assassinat davant el Kremlin el 2015.

Notícies relacionades

Navalni era l’opositor amb més ganxo electoral, però després de ser víctima d’un intent d’assassinat en mans del Servei Federal de Seguretat (el FSB, l’antic KGB), s’ha convertit en una celebritat a l’exterior.

Fins aleshores, aquest honor, l’enverinament amb agents tòxics, havia estat reservat gairebé exclusivament per a antics espies de l’FSB que s’havien passat a l’enemic, com Skripal o Litvinenko.