Alentiment

Frenada del creixement econòmic xinès en el tercer trimestre

  • Els experts apunten com a principals causes les crisis energètica i immobiliària

Frenada del creixement econòmic xinès en el tercer trimestre

THOMAS PETER

1
Es llegeix en minuts
EFE

La Xina, la segona economia mundial més gran, ha vist alentit el seu creixement en el tercer trimestre de 2021 a causa dels problemes del sector immobiliari i la crisi de subministrament energètic. Així, el gegant asiàtic ha crescut un 4,9% en comparació amb el mateix període de l’any anterior, xifra que representa la seva segona pitjor dada des que el 2010 es va començar a publicar informació trimestral.

Segons els experts, la frenada econòmica es deu a la crisi derivada dels preus de l’energia i a la falta de confiança en la indústria immobiliària, que té com a representant més important al país la promotora Evergrande, que amb la seva caiguda ha debilitat notablement el sector de la vivenda.

Les autoritats xineses parlen d’un entorn «complex i dur» a nivell domèstic i internacional, amb més «incerteses» en aquest últim trimestre, però, tot i que confien que l’economia continua mantenint una tendència a la recuperació després de la pandèmia, adverteixen que encara és «inestable i desigual».

Racionament energètic

Si bé la despesa dels consumidors es va recuperar després dels rebrots de la variant delta durant el mes d’agost, la producció industrial va rebre un cop dur a causa de problemes en el subministrament de carbó, principal font d’energia al país i als alts preus d’aquest material, que s’han traduït en polítiques de racionament energètic en algunes importants zones de producció.

Un portaveu de l’Oficina Nacional d’Estadística (ONE) xinesa ha assegurat aquest dilluns que l’impacte de l’escassetat d’electricitat sobre l’economia és «temporal» i que està «sota control».

Notícies relacionades

D’altra banda, la incertesa en el sector immobiliari pels problemes de deute del gegant Evergrande va continuar al setembre, mes en què els analistes estimen que es va reduir la inversió en actius fixos, especialment en segments com les noves construccions i la venda de vivendes.

Malgrat tot, el Banc Central Xinès i el Fons Monetari Internacional (FMI) vaticinen l’economia del país creixerà entorn d’un 8%, superant així l’objectiu marcat per l’Executiu de més d’un 6%.

Temes:

Crisi Borsa Xina