Crisi migratòria

El Parlament polonès aprova rebutjar immigrants a la frontera en calent

Les autoritats tindran potestat per no estudiar les peticions d’asil dels qui hagin sigut sorpresos entrant al país il·legalment

El Parlament polonès aprova rebutjar immigrants a la frontera en calent

REUTERS / KACPER PEMPEL

1
Es llegeix en minuts

El Parlament polonès ha aprovat una esmena que permet rebutjar els immigrants a la frontera i ignorar les sol·licituds d’asil presentades pels qui van entrar al país il·legalment.

Els legisladors també han donat llum verda a un pla del Govern per construir un mur que impedeixi als migrants travessar la frontera des de Bielorússia, un projecte el cost del qual s’estima en 353 milions d’euros (409 milions de dòlars). Milers de migrants, majoritàriament de l’Orient Mitjà, han travessat o intentat travessar la frontera entre Bielorússia i la Unió Europea (UE), a Lituània, Letònia i Polònia, durant els últims mesos.

Segons l’esmena, un estranger detingut a la frontera polonesa després d’entrar il·legalment al país estarà obligat a abandonar el territori polonès i se li prohibirà temporalment l’entrada durant un període que oscil·la entre «sis mesos i tres anys».

Sense sol·licitud d’asil

Les autoritats poloneses també tindran dret a «deixar sense examinar» una sol·licitud d’asil presentada per un estranger detingut immediatament després d’entrar il·legalment al país, llevat que hagi arribat d’un país on la seva «vida i llibertat estiguin amenaçades».

Les organitzacions no governamentals han criticat Polònia per haver imposat l’estat d’emergència a la frontera, cosa que impedeix que les associacions puguin ajudar els nouvinguts i prohibeix l’accés als no residents, inclosos els periodistes.

Notícies relacionades

Set persones han mort a la frontera entre la UE i Bielorússia des del començament de l’onada migratòria observada a la regió aquest estiu, segons les autoritats poloneses, lituanes i bielorusses.

Brussel·les sospita que el règim de Minsk fomenta aquest flux en represàlia per les sancions europees imposades per la repressió política interna. La majoria dels migrants que arriben a la UE travessen el Mediterrani, per la qual cosa el trajecte per aquests països d’Europa de l’est és un fenomen sense precedents.