Nou Govern alemany

Acord preliminar de socialdemòcrates, verds i liberals per governar a Alemanya

Les tres formacions, amb agendes molt diferents, han d’abordar ara els detalls després de consensuar un document inicial

Acord preliminar de socialdemòcrates, verds i liberals per governar a Alemanya
1
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

Els socialdemòcrates alemanys, vencedors de les eleccions parlamentàries, Els Verds i els liberals han anunciat divendres un acord preliminar per formar un nou Govern.

«Efectivament, hem aconseguit acordar un document. És un resultat molt bo, demostra clarament que es pot formar un Govern a Alemanya», s’ha congratulat el socialdemòcrata Olaf Scholz, probable futur canceller en substitució d’Angela Merkel, en una declaració a la premsa junt amb els líders d’Els Verds i els liberals.

Les tres formacions, amb agendes molt diferents, estan en converses preliminars des de principis d’octubre per intentar formar aquesta coalició inèdita, sense els conservadors d’Angela Merkel, que van registrar el pitjor resultat de la seva història en les eleccions parlamentàries del 26 de setembre.

Document inicial

Sobre la base del document presentat divendres, les tres parts aprofundiran en les seves converses i obriran negociacions formals, en què s’abordaran, punt per punt, tots els detalls d’una futura aliança.

La formació d’un nou Govern a Alemanya és esperada amb impaciència pels socis del país, que temen mesos de paràlisi, sobretot en l’àmbit de la UE, si continua el buit polític a Berlín.

Olaf Scholz va saludar divendres «un resultat molt bo», que «demostra clarament que es pot formar un Govern a Alemanya que garanteixi el progrés».

«Vam aconseguir mantenir intenses converses fins a la matinada per posar sobre la taula una proposta de coalició per a la reforma i el progrés, de manera que puguem utilitzar realment la pròxima dècada com una dècada de renovació», va dir la copresidenta d’Els Verds, Annalena Baerbok.

Notícies relacionades

Aquests avanços no signifiquen encara que s’acabi formant amb seguretat la coalició semàfor, segons el color de cadascun dels tres partits, i que Olaf Scholz succeeixi la cancelleria Angela Merkel, que ostenta el càrrec des del 2005.

La continuació de les converses entre els partits hauria de conduir a l’elaboració d’un full de ruta comú detallat entre els partits, que estan enfrontats entre si, sobretot en matèria de fiscalitat, ja que els liberals s’oposen a les pujades d’impostos previstes per l’SPD.

Temes:

Alemanya