Delictes a la xarxa

Biden no convida Espanya a una cimera virtual de ciberdelinqüència

La cimera virtual convocada per la Casa Blanca tampoc va comptar amb la presència de Rússia

Biden no convida Espanya a una cimera virtual de ciberdelinqüència

123RF

1
Es llegeix en minuts

Espanya no va ser convidada a una cimera virtual convocada per Washington sobre delictes cibernètics celebrada dimecres, on tampoc va ser present Rússia. La Casa Blanca va convocar 30 països i la UE. Dins de la família comunitària, països com França, Itàlia, Alemanya, Irlanda i Polònia van ser convocades individualment, però Espanya no.

Una «catàstrofe» digital a Alemanya, els creixents atacs als Emirats Àrabs Units i una ofensiva en curs a Israel: els participants van revelar dimecres les seves lluites contra els extorsionadors cibernètics. L’objectiu dels EUA és millorar millorar la cooperació contra aquests atacs costosos i disruptius que es multipliquen al món.

Des de l’inici, Yigal Unna, cap del Directori Nacional Cibernètic d’Israel, va informar sobre l’incident més recent. «Puc revelar ara que Israel experimenta, mentre parlem, un poderós atac cibernètic amb finalitats extorsionadores contra un dels seus hospitals principals», va dir.

D’acord amb les experiències plantejades al fòrum, l’amenaça és generalitzada i creixent.

Alemanya va recordar que aquest estiu, per primera vegada, un Govern local al districte d’Anhalt-Bitterfeld, a l’est, va declarar un estat de «ciberdesastre» al ser afectat per un atac cibernètic extorsionador.

Atacs contra negocis

Els Estats Units també han sigut víctima, especialment en la primera meitat de 2021, de nombrosos atacs cibernètics extorsionadors contra negocis.

Aquests atacs impliquen la violació de les xarxes d’una entitat per encriptar les seves dades,i després la petició d’un rescat, generalment en criptomonedes, a canvi de la clau per desencriptar-los.

Notícies relacionades

«Parlem [...] d’un increment del voltant del 70% en un any a Corea del Sud, el 200% als EAU (Emirats Àrabs Units)», va dir Anne Neuberger, assessora adjunta de Seguretat Nacional per al Ciberespai dels Estats Units.

Els atacs a hospitals a Irlanda i la República Txeca i les severes interrupcions de la infraestructura marítima a Sud-àfrica van ser dues de les experiències narrades.