Malaltia d’origen desconegut

Funcionaris de l’ambaixada dels EUA a Colòmbia denuncien patir la ‘síndrome de l’Havana’

Els afectats pateixen marejos, mals de cap i falta de capacitat de concentració

Funcionaris de l’ambaixada dels EUA a Colòmbia denuncien patir la ‘síndrome de l’Havana’

GOOGLE STREET VIEW

2
Es llegeix en minuts

L’ambaixada nord-americana a Colòmbia està investigant diversos casos de l’anomenada síndrome de l’Havana, com es coneixen els atacs d’origen desconegut contra diplomàtics nord-americans a diversos països del món. La síndrome provoca símptomes similars als de lesions cerebrals, marejos, mals de cap i falta de capacitat de concentració.

El diari The Wall Street Journal ha revelat la informació pocs dies abans de la visita al país sud-americà del secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken, partint de diversos correus interns de l’ambaixada a Bogotà.

El primer d’aquests correus interns data de mitjans de setembre i un altre missatge enviat el dia 1 d’octubre alertava d’«addicionals incidents de salut anòmals», la manera oficial de referir-se a aquesta afecció, segons indica el rotatiu.

Blinken té previst realitzar la seva primera visita a Colòmbia el 20 d’octubre, per participar del Diàleg d’Alt Nivell entre els dos països.

Preguntada per les informacions d’aquests suposats nous casos a Colòmbia, la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, va dir que no confirmaria «reports [sobre casos] individuals». «El que fem és prendre’ns molt seriosament cada report que ens arriba», va afirmar en la seva roda de premsa diària.

Psaki va asseverar, no obstant, que l’Administració del president Joe Biden ha «reforçat els esforços» per determinar les causes de la síndrome de l’Havana.

Les víctimes demanen ajuda

Precisament la passada setmana, Biden va firmar una legislació batejada com a llei de l’Havana, que estableix que el Govern dels EUA té l’obligació d’ajudar els que han patit aquests misteriosos «atacs». Fa anys que les víctimes demanen més ajuda al Govern nord-americà, primer al de Donald Trump (2017-2021) i després al del mateix Biden.

Més de 200 diplomàtics nord-americans destinats a diferents països han patit símptomes de l’anomenada «síndrome de l’Havana», d’acord amb l’esmentat diari.

L’origen i el responsable d’aquests misteriosos «atacs» encara es desconeix, tot i que alguns experts apunten que podria haver-se utilitzat energia de radiofreqüència per perpetrar-los.

A més de Cuba, on es van detectar els primers casos el 2016 i el 2017, hi ha hagut incidents similars a la Xina, Àustria, Alemanya i fins i tot a Washington; i al setembre, el Govern nord-americà va començar a investigar un altre succés similar que va afectar un assessor del director de la CIA, Bill Burns, durant un viatge a l’Índia.

Notícies relacionades

Trump va acusar el 2017 el Govern de Cuba de ser responsable del que les autoritats nord-americanes van qualificar llavors com a «atacs acústics» o «sònics», fet que va servir com a pretext al llavors mandatari per trencar amb el desglaç diplomàtic amb l’illa.

Un informe intern donat a conèixer a principis d’aquest any va revelar que Trump va acusar l’Havana sense proves i que la mala gestió i la falta de coordinació van dominar la seva resposta a aquests suposats «atacs». Biden, de moment, ha evitat assenyalar públicament cap país i el seu Govern continua investigant l’origen d’aquests incidents.