Economia

La Cambra baixa dels EUA aprova suspendre el sostre de deute fins al desembre

  • Tot i que la solució és un pegat, dona temps als demòcrates per buscar acords amb els republicans

La Cambra baixa dels EUA aprova suspendre el sostre de deute fins al desembre
2
Es llegeix en minuts
EFE

La Cambra baixa dels Estats Units, de majoria demòcrata, va aprovar aquest dimarts suspendre el sostre d’endeutament fins al desembre per evitar així que el país incorri en una suspensió de pagaments del deute nacional a partir del 18 d’octubre. La iniciativa va ser aprovada amb 219 vots a favor i 206 en contra, i ara serà enviada a la Casa Blanca perquè el president nord-americà, Joe Biden, la firmi i es converteixi en llei.

Els desacords entre demòcrates i republicans havien posat els EUA a punt de la suspensió de pagaments del deute nacional, però el projecte de llei aprovat aquest dimarts serveix per reforçar la solvència del país i mantenir l’estabilitat dels mercats financers. En concret, la iniciativa, que ja va ser aprovada pel Senat la setmana passada, eleva el sostre d’endeutament per valor de 480.000 milions de dòlars, una quantitat que permetrà als EUA pagar fins al 3 de desembre els deutes que té pendents.

Es tracta, en qualsevol cas, d’un pegat que no satisfà per complet les peticions dels demòcrates i del mateix Biden, que volien una solució a llarg termini. De fet, els progressistes havien proposat suspendre el sostre d’endeutament fins al desembre del 2022 per no haver de parlar sobre aquest tema durant la campanya per a les eleccions legislatives de novembre d’aquell any, en què el partit tem perdre l’ajustada majoria que té a les dues cambres del Congrés.

Els republicans, per la seva banda, s’han oposat a aprovar qualsevol mesura a llarg termini. Tot i així, el líder dels republicans al Senat, Mitch McConnell, va decidir la setmana passada renunciar a un mecanisme parlamentari que requereix una supermajoria per aprovar lleis, cosa que va permetre als demòcrates tirar endavant en solitari una suspensió temporal del sostre de deute.

Notícies relacionades

La secretària del Tresor, Janet Yellen, havia advertit en diverses ocasions que els EUA es quedarien sense fons per pagar els deutes el 18 d’octubre i va avisar que les conseqüències podrien ser «catastròfiques». Els EUA mai han hagut de declarar la suspensió de pagaments del deute nacional, però va estar-hi molt a prop el 2011, quan la simple possibilitat que això passés va desencadenar el caos als mercats financers i va fer que Standard & Poor’s rebaixés la nota de solvència del país.

L’actual situació sobre el sostre de deute es produeix perquè, a diferència d’altres països, als EUA el Govern només pot emetre deute fins al límit establert pel Congrés, que té el poder d’elevar aquest sostre segons cregui convenient.

Temes:

Estats Units