40 anys de l’abolició a França

Macron crida a una trobada d’«alt nivell» per a l’«abolició universal» de la pena de mort

  • El president francès organitzarà una trobada l’any que ve per pressionar països com els EUA i la Xina que apliquen la pena capital

  • Almenys 483 persones van ser executades l’any passat en tot el món per 33 règims polítics

Macron crida a una trobada d’«alt nivell» per a l’«abolició universal» de la pena de mort

Reuters

1
Es llegeix en minuts

El president de França, Emmanuel Macron, ha cridat aquest dissabte a la celebració d’una trobada internacional d’«alt nivell» per debatre l’«abolició universal» de la pena de mort en tot el món.

Concretament, Macron ha manifestat que té la intenció d’organitzar la trobada en el marc de la Presidència francesa de la Unió Europea el primer semestre de 2022, a la qual acudirien representants de la societat civil per convèncer els estats que encara apliquen la pena de mort que imposin una moratòria amb vista a la seva abolició.

Macron ha realitzat aquest anunci enmig de la commemoració del 40è aniversari de l’abolició de la pena de mort a França. Ara mateix, 106 estats de tot el món han adoptat aquesta decisió, mentre que uns 50 respecten una moratòria, bé ‘de iure’ o ‘de facto’ contra les execucions.

483 persones executades

Notícies relacionades

No obstant, el president gal ha recordat que 483 persones –«una xifra indubtablement subestimada», ha remarcat– van ser executades en tot el món el 2020 per «33 règims polítics que majoritàriament comparteixen un gust compartit pel despotisme i el rebuig a la universalitat dels Drets Humans», en declaracions recollides per France 24.

Països com els Estats Units, la Xina i l’Índia mantenen encara la pena de mort i continuen practicant execucions. A França, el projecte de llei sobre l’abolició de la pena de mort va ser aprovat per l’Assemblea Nacional el 18 de setembre de 1981, quatre mesos després de l’elecció de François Mitterrand a l’Elisi. L’eliminació de la guillotina va ser promulgada finalment el 9 d’octubre de 1981.